Doplnené: Apple tvrdí, že chybu už opravil.

https://twitter.com/JohnPaczkowski/status/775765814204960768

Pôvodný článok: Nová verzia operačného systému pre iPhone a iPad je dostupná na stiahnutie.

iOS 10 je k dispozícii ako bezplatná aktualizácia pre zariadenia iPhone 5, iPad 4. generácie, iPad mini 2 a novšie modely. Aktualizáciu môžete nainštalovať priamo v zariadení (Nastavenia – Všeobecné – Aktualizácia softvéru) alebo prostredníctvom programu iTunes. Prináša niekoľko vylepšení.

Majitelia iPhonu 6s, 6s Plus a modelu SE ocenia novú funkciu, ktorá dokáže rozpoznať, keď telefón chytíte do ruky a zodvihnete ho zo stola. Ak je funkcia aktivovaná, automaticky sa rozsvieti displej a môžete si skontrolovať notifikácie na uzamknutej obrazovke.

ios_10_1

V novej verzii sa už nestretnete s ikonickým nápisomodomknúť posunutím„. Namiesto toho treba stlačiť na uzamknutej obrazovke tlačidlo Domov. V prípade posunutia obrazovky smerom doprava sa aktivuje fotoaparát.

ios_10_2

Apple takisto umožňuje odinštalovať systémové aplikácie. Kedykoľvek si ich môžete stiahnuť z obchodu App Store.

ios_10_3Veľké zmeny prinášajú obrazovky s notifikáciami a widgetmi, ktoré majú nový dizajn a sú interaktívnejšie. Vďaka widgetom môžete napr. sledovať video a to aj bez nutnosti manuálneho spustenia aplikácie. Zmenu dizajnu si všimnete aj v prípade spodného panelu s rýchlymi nastaveniami.

ios_10_4

Z iOS 10 budú nadšení najmä používatelia aplikácie Správy, ktorá po novom podporuje množstvo smajlíkov, nálepiek, ale aj aplikácie (!) a ďalšie extra funkcie. V Správach si vďaka tomu môžete napr. zahrať šach a služba iMessage môže teraz ako komunikačná platforma plnohodnotne konkurovať Messengeru, WhatsAppu aj ďalším obľúbeným aplikáciám.

ios_10_5

Ďalšie zmeny a vylepšenia si všimnete v systémových aplikáciách. Do pozornosti dávame najmä vylepšené Fotky. Novinkám v iOS 10 sa budeme podrobnejšie venovať v sumárnom článku v tlačenom vydaní magazínu TOUCHIT.

ios_10_6

Aktualizácia v prípade iPadu prebehla bez problémov. Redakčný iPhone 6s Plus sme museli po aktualizácii opätovne aktualizovať pomocou iTunes, telefón nefungoval. Počítač s Windows v tomto procese zlyhal, iPhone kvôli chýbajúcemu recovery ovládaču nerozpoznal. Museli sme použiť MacBook, aby sa aktualizácia opätovne stiahla a nainštalovala.

Hoci sme o dáta neprišli, radšej si pred aktualizáciou zálohujte telefón. Chyba by už mala byť opravená.

Prečítajte si aj:

iOS 10 príde 13. septembra. Vylepšuje používateľský zážitok, Siri je dostupná pre vývojárov (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit