Bol horúci august a my sme testovali BMW i8. Áno, bolo to ako Vianoce v horúcom lete, vychutnali sme si to naplno. Je to športiak v cene väčšieho 2-izbového bytu v Bratislave.

Najprv sme BMW i8 mali vo farbách Telekomu, pretože bol takto pripravený pre tvorbu videa o krásach Slovenska. Vtedy sme videli, ako púta na seba pozornosť, bolo to doslova lákadlo ľudí bez ohľadu na veka pohlavie. Túto netradičnú farbu dostalo BMW nalepením fólií v špecializovanej dielni.

Neskôr sme ho mali v čiernej farbe – šlo ale o to isté vozidlo. Pôvodné fólie už boli dole a my sme si ho vyskúšali po motoristickej a technologickej stránke.

Ide o plug-in hybrid. Auto má dva motory – benzínový v zadnej časti a elektrický v presnej časti. Oba môžu byť naraz v zábere, kapacita batérií podľa výrobcu vystačí na 37 km čisto elektrickej jazdy. V praxi je to však menej – počítajte tak 30 km, v zime aj menej.

Nabitie dodávanou nabíjačkou trvalo okolo 2,5 hodiny a na elektrickej energii nás stálo 37 centov. Teoreticky vás tak jeden kilometer elektrickej jazdy stojí zhruba 1 cent, čo je výborné. Pokiaľ máte nabíjačku doma aj v práci, alebo si ju nosíte so sebou a do práve máte menej ako 30 km, dá sa reálne prevádzkovať ako elektromobil. Minimálne počas dní s teplotou  nad 20 °C.

Štýl jazdy si volíte pomocou prepínača – môže to byť maximálne využitie elektrickej energie hneď, odloženie elektrickej energie na neskôr, ďalej čisto automatický režim so zapojením elektrického a neskôr spaľovacieho motora a osobitný je športový režim, kedy sa využívajú obidva motory. Spaľovací motor je 3 valcový s objemom 1500 cm3 a výkonom 170 kW.

BMW i8 nemá priestoru na batožinu na rozdávanie. Do zadnej časti sa dá umiestniť väčší ruksak, niečo zmestíte na zadné sedadlá a predný kufor sa nadá používateľsky otvoriť. Sedadlá vzadu sú skôr pre deti a na fakt núdzové vozenie. Vo vozidle je niekoľko priestorov na umiestnenie nápojov, veľkú odkladaciu skrinku ale nečakajte. BMW i8 určite nie je rodinný typ vozidla.

Z 0 na 100 km/h však reálne dosiahne za 4,4 sekundy, rýchlosť 200 km/h mu nerobí problém. Maximálka je 250 km/h. BMW i8 je prvý športový automobil s hodnotami spotreby a emisií kompaktného vozidla – emisie CO2 sú 49 gramov na km. Po stránke dizajnu je nízke, široké a dynamické. Karoséria je z karbónového vlákna, hmotnosť vozidla je 1485 kg.

Celkovo je BMW i8 super auto pre ľudí, ktorí nemajú hlboko do vrecka a zároveň sú športovo naladení. Konkurentom BMW i8 je Audi R8, the Aston Martin V8 Vantage, Maserati GranTurismo alebo Porsche 911 GT3. Pri uvažovaní o cene počítajte s hodnotou okolo 145 000 Eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu