Automobilka BMW sa na CESe zúčastňuje už po 4 krát a vždy príde s niečím úplne novým. Práve tu sme po prvý krát videli napr. BMW i8, teraz sme si pozreli auto budúcnosti.

BMW usporiadalo na predstavenie tohto vozidla aj špeciálnu tlačovku, na ktorej bol aj CEO spoločnosti Intel, Brian Krzanich. Technológia Intel RealSense totiž stojí za systémom rozpoznávania obrazu.

Na CESe sme tak sedeli v budúcom vozidle BMW i, ktoré je plne autonómne, pričom jeho IT systém je založený na cloude. Auto je neustále pripojené na internet a svojmu používateľovi poskytuje maximálne pohodlie. Ten si môže vypýtať všetky informácie o okolitých bodoch záujmu a systém mu ich premietne na prednom paneli. V zadnej časti to vyzerá ako v obývačke, nechýbajú vankúšiky, koberčeky a knižnica. Auto je pripravené na relax ako je používateľ zvyknutý zo svojej obývačky, automobil sa bude individuálne prispôsobovať svojou výbavou.

Používateľovi sa tiež premieta video na veľkom televízore pri sedení vzadu alebo na prednom paneli, ak sedí za volantom. Je to obraz vo vysokom rozlíšení. Ovládanie automobilu je založené na holografickom princípe, pričom sa podoby tlačidiel zobrazujú na špeciálnom paneli. Na informáciu o stlačení tlačidla sa používa systém prúdenia vzduchu, ktorý je nasmerovaný na končeky prstov.

Ide prirodzene o koncepčný automobil, ktorý ukazuje smerovanie vývoja v oblasti automobilov budúcnosti. Automobilka BMW okrem tohto predstavovala na CESe aj luxusné limuzíny 7. radu s pokročilou IT výbavou a veľký záujem bol o testovacie jazdy s elektromobilom BMW i3.

Situáciu s vývojom áut BMW budeme pozorne sledovať, na tento rok máme naplánovaných viacero testov vozidiel tejto značky. Sledujete nás ďalej.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu