ESET uviedol novú verziu nástrojov Smart Securtiy 2017 a Antivirus 2017. O nových vlastnostiach tejto novej verzie sme sa rozprávali s Palom Lukom, ktorý je technickým riaditeľom ESETu. 

esetluka

Palo Luka, technický riaditeľ ESET

Dozvedeli sme sa, že pod kapotou bolo v ESETe zmenených mnoho funkcií, ktoré prispievajú k celkovému výkonu tohto programu a minimalizácii spotreby systémových zdrojov.

Nová verzia je zameraná napr. zabezpečenie webovej kamery – už si teda nemusíte prelepovať svoju web kameru na notebooku ako to urobil napr. šéf Facebooku. Stačí ju softvérovo zakázať pomocou nových nástrojov ESET.

eset_ochrana_web2016_8_nowat

Mnoho používateľov si necháva router v predvolenom nastavení od výrobcu. Nie sú tu zmenené heslá a často funguje kombinácia Admin, admin. Takýto stav nové nástroje od ESETu rozpoznajú a upozornia na to používateľa. V module Ochrana domácej siete ďalej vidíte všetky zariadenia, ktoré máte pripojené do siete a výborná je aj ich grafická reprezentácia aj so zobrazením nedávnej aktivity zariadení.

eset_ochranainternetu_web2016_8_nowat

Ako nám povedal Palo Luka, aktuálna výzva je ransomware – teda situácia, keď vám útočník napadne počítač, zašifruje dôležité dáta a žiada od vás výkupné. Nové nástroje teraz zisťujú podozrivé správanie procesov, ktoré vedie napr. na šifrovanie súborov a používateľa na tento stav upozorní. Palo Luka spomenul aj prípad, kedy ESET požiadal skupinu útočníkov TeslaCrypt o vydanie odblokovacieho kľúča a na prekvapenie im ho aj vydali. Stalo sa tak po skončení „biznisu“ tejto skupiny.

eset_potencialneransomwarespravanie_web2016_8_nowat

V modelu ESET Smart Security Premium sú aj ďalšie funkcie ako je Správca hesiel. Je to výborný nástroj, ktorý použijete vtedy, keď budete správne používať heslá – teda na každej službe unikátne heslo. Aby ste si komplikované heslá nemuseli pamäť, urobí to za vás správca hesiel. ďalší modul z Premium edície je šifrovanie údajov na disku.

esetluka-3

Výhodou pre používateľov je to, že za novú verziu nič neplatia – pokiaľ sú legálni používatelia služby, je tento prechod na vyššiu verziu bezplatný. Hovorili sme aj o všeobecných zásadách bezpečného správania sa na internete.

Nové nástroje si môžete vyskúšať zadarmo – úplnú činnosť všetkých modulov máte k dispozícii na 30 dní.

Viac o ESET Smart Securtiy 2017 a ESET Antivirus 2017

ESET vydáva nové riešenia pre domácnosti. Chránia lepšie pred ransomwarom a špehovaním webkamery

Viac o bezpečnosti na internete

VIDEO TOUCHIT: ESET – Ako je to vlastne s bezpečnosťou dát. Ešte nie je koniec sveta

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.