Redakcia magazínu touchIT exkluzívne navštívila inteligentný dom neďaleko Bratislavy. Zaujímalo nás, ako to v súčasnosti vyzerá v takomto dome, čo technológia umožňuje a aké sú hlavné výhody voči povedzme „hlúpemu“ domu. Z našej návštevy sme nakrútili aj video, aby ste sa mohli spolu s nami pozrieť na to, ako to v takomto dome naozaj vyzerá. Základ technológie tohto domu tvorila výbava od spoločnosti Schneider Electric a systém KNX. 

Ako sme v inteligentnom dome videli, jeho majiteľ komfortne zapína rôzne scény osvetlenia napr. dlhším stlačením zapínacieho tlačidla alebo priamo na tablete. V prípade tabletu je to dopracované do dokonalosti v tom, že majiteľovi sa zobrazí reálna scéna napr. obývacej izby a dotykom prsta nad lustrom nastaví želanú intenzitu osvetlenia.

InteiigentyDom-23

Takto sa nastavuje intenzita osvetlenia dotykom prsta na lustri

Z hľadiska kúrenia sa tiež dajú použiť scény, výhodou je, že teplotu si môžete nastavovať odlišnú v rôznych miestnostiach. Aj v tomto prípade sa dá zmeniť želaná teplota aj globálne pre celý dom.

Inteligentný dom, ktorý sme navštívili bol vybavený veľkými presklenenými plochami, a teda ovládanie žalúzií tu je nevyhnutnou súčasťou jeho inteligentnej výbavy. Aj v tomto prípade je možné nastaviť viacero scén podľa toho, akú preferenciu má používateľ. Môže to byť kompromis medzi množstvom svetla a vplyvom tepla prenikajúceho zvonka. Dokonca si môžete pripojiť aj snímač sily vetra a podľa aktuálneho stavu počasia nastaviť aj bezpečnú polohu žalúzií.

Pomocou systému KNX sa dajú ovládať aj pohyby žalúzií

Pomocou systému KNX sa dá ovládať aj pohyb žalúzií

Inteligentná výbava KNX sa môže týkať aj ovládania závlahy trávniku a to v závislosti na zistenej vlhkosti. Dôležitou súčasťou navštíveného inteligentného domu je kamerový systém. Mali sme tak možnosť pozrieť si priamo v tablete alebo v smartfóne pohľady z troch inštalovaných kamier. Okamžite teda zistíte, či je doma všetko v poriadku, prípadne kto sa okolo domu pohybuje.

Pohľad z kamery si môžete nechať zobraziť aj na diaľku priamo vo vašom telefóne

Pohľad z kamery si môžete nechať zobraziť aj na diaľku priamo vo vašom telefóne

Výhodou je aj to, že všetko ovládanie sa dá realizovať aj na diaľku. Je jedno, čo sa nachádzate priamo dome alebo ste v práci či na dovolenke na druhej strane sveta. Cez mobilné zariadenie môžete monitorovať a ovládať váš dom aj na diaľku, stačí len prístup na internet.

V tejto súvislosti je zaujímavý aj inteligentný vrátnik. Predstavte si situáciu, že pri vašich dverách zvoní kuriér s balíkom. Akurát, že vy ste zrovna v práci. O tom, že u vás zvoní sa dozviete aj v práci na diaľku, aj keď ste v práci, môžete s ním hovoriť a dohodnúť sa, že balík nechá napr. v garáži. Následne mu garážové dvere otvoríte a kamerovým systémom si overíte, že tu balík naozaj uložil a odišiel a zatvoríte za ním dvere.

Kamera umiestnená na dome môže snímať aj kuriéra s balíkom

Kamera umiestnená na dome môže snímať aj kuriéra s balíkom

Veľmi sa nám páčil aj scenár pri odchode majiteľa z domu. Pokiaľ si dom zakódujete a zatvoríte za sebou vchodové dvere, nastaví sa automaticky scéna, pri ktorej sa vypne obehové čerpadlo pre teplú úžitkovú vodu, môže sa znížiť teplota vykurovania napr. globálne pre všetky miestnosti, vypne sa osvetlenie, dokonca sa dajú odstaviť aj zásuvky od napájania. K tomu sa dá použiť napr. aj snímač, ktorý vás môže informovať, že došlo k situácii, že vám niekde uniká voda a môžete okamžite zasiahnuť. Ani náhodne prasknutý prívod od pračky tak pre vás nebude znamenať hotovú potopu.

KNX3

Pri odchode z domu máte teraz istotu, že sú vypnuté aj všetky spotrebiče pripojené na zásuvku

Rovnako sme ocenili, že majiteľ domu si môže priamo na mobilnom zariadení pozrieť, ako je to so spotrebou elektriny, vody či plynu a to podľa dňa, týždňa, mesiaca či roka. Má okamžitý prehľad o tom, čo sa ako spotrebovalo a opäť môže riešiť neprirodzený stav.

Boli sme aj v skutočnom technologickom centre domu, ktoré sa nachádzalo v samostatnej miestnosti neďaleko zabudovanej garáže. Hlavnú časť tvorila rozvodná skriňa s ústrednou riadiacou časťou. Našli sme tu rozvody, výbavu pre osvetlenie, v samostatnej skrini bola aj výbava pre satelitný príjem televízie a NAS server na multimediálnu výbavu celého domu.

V tejto miestnosti bola tiež jednotka klimatizácie a plynový kotol s možnosťou jeho diaľkového ovládania. Kotol slúži na podlahové vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody. Jednotka klimatizácie dokáže spolupracovať s kotlom tak, aby došlo k optimálnemu využitiu energie. Vylúčený je tak stav súčasného ohrevu a chladenia.

Z pohľadu majiteľa domu sa na ovládanie domu využíva systém kombinovaných vypínačov alebo mobilná ovládacia jednotka – teda smartfón alebo tablet. Použitý systém KNX dokáže spolupracovať s platformou iOS ale aj Android. Majiteľ mal tiež ovládaciu jednotku s veľkým displejom pevne pripojenú na stene.

Celkovo sme boli pri našej návšteve v tomto dome s inteligentnou výbavou od Schneider Electric nadšení. Ako nám povedal majiteľ domu, je to hlavne o flexibilite. Inteligentný dom sa dokáže kedykoľvek prispôsobiť svojmu majiteľovi, nie majiteľ sa musí prispôsobiť tomu, čo je raz nainštalované. Môže sa kedykoľvek rozhodnúť, že vypínač bude plniť úplne inú funkciu ako bolo pôvodne plánované, rovnako tak s mobilným zariadením má slobodu ovládania z ktoréhokoľvek miesta. Je to aj o pohodlí, keďže sa vracia do vykúreného alebo vychladeného domu a má istotu, že energie sa používajú efektívne. S kamerovým systémom sa cíti bezpečne a môže ho využiť aj ako inteligentného vrátnika.

Pre ďalšie informácie o systéme KNX navštívte túto na to určenú adresu.

Ako sa vám páči takýto inteligentný dom? Chceli by ste v ňom bývať? Aké ďalšie funkcie by mal inteligentný dom súčasnosti alebo budúcnosti splňovať . Vyjadrite sa v diskusii!

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.