Od spoločnosti Uavonic sme mali zapožičaný dron 3DR IRIS+. Pomocou neho sme pre touchIT už nakrútili viacero záberov na scény v našich videách, spomeňme, recenziu automobilu Hyundai iX20, kameru GoPro HERO4 Session alebo elektrický bicykel.

3DRIRIS-8

IRIS+ je ideálny dron pre začiatočníkov, jeho cena je 770 Eur. Je veľmi malá šanca, že ho pokazíte pri prvých štartoch, aj keď s lietaním s dronom nemáte ešte skúsenosti. Ovláda sa veľmi jednoducho pomocou dvoch krížových ovládačov na vysielači. Zo začiatku budete asi ovládať len jeden smer pohybu, ale po čase prídete na to, že sa to dá aj súčasne a práve tedy vznikajú efektné plynulé zábery.

Pozrite si video, ktoré sme nakrútili pri teplote 37 °C doslova nad Bratislavou:

IRIS+ lieta stabilne a veľmi sa nám páčilo prepojenie s mobilnými zariadeniami na platforme Android. Možné prepojenie je aj s notebookom s operačným systémom Microsoft Windows alebo Apple OS X.

Za najlepšiu funkciu považujeme Follow me – teda dron bude nasledovať prepojený smartfón alebo tablet a tak sami, bez pilota, nakrútite akčné zábery. Musíte si ale dávať pozor na voľbu správnej výšky. Kamera vás pritom automaticky sledujete a pokiaľ sa budete pohybovať dostatočne rýchlo, bude aj obraz plynulý.

3DRIRIS-15

IRIS+ sa dodáva so všetkým, čo potrebujete k letu. Namontujete vrtule, skontrolujete nabitie batérie a môžete lietať hneď po vybalení z krabice. Ak chcete nakrúcať aj videá, budete potrebovať gimbal od firmy Tarrot – je to stabilizačný a ovládací mechanizmus pre kameru a, prirodzene, potrebujete aj vlastnú kameru GoPro. Cena gimbalu je 205 Eur, ak si nechcete kupovať, dá sa do prednej časti pripojiť GoPro kamera napevno, v tomto prípade ale zaznamenávaný obraz nebude stabilizovaný a ani nemôžete meniť nákon kamery na diaľku.

IRIS+ len tak nestratíte, ak sa poklesne kapacita batérie pod stanovenú hranicu, alebo poletí mimo dosahu vysielača, sám sa vráti na miesto, odkiaľ vyštartoval. Prirodzene, ak by ste počas trasy s dronom narazili napr. do stromu, budete ho musieť  pohľadať, ale jeho aktuálna GPS súradnica bude známa.


Ovládací softvér pre Android zariadenia sa nazýva Tower, funkciu Folow me môžete zadať aj s hodinkami Pebble alebo s Android Wear. S mobilným zariadením môžete nastaviť rôzne ďalšie režimy prevádzky, napr. stabilná poloha na jednom mieste. krúženie v kruhu, pristávanie a pod. Na mobilnom zariadení ale aj na vysielačke máte ďalšie telemetrické údaje o lete. Kapacita batérie sa oznamuje hlasovo (v angličtine) a tak presne viete, koľko máte ešte času na let. Dráhu drona si môžete naplánovať pomocou kreslenia do mapy, dráhy sa dajú aj zdieľať, prípadne  preletieť znova.

Doba letu je 16 až 22 minút, ak budete používať gimbal, počítajte tak so štvrťhodinou letu. Integrované LED diódy na spodnej časti ramien vám potom dávajú presnú informáciu o smere letu zariadenia. TO je dôležité na ovládanie.

IRIS+ dokáže nosiť závažie s hmotnosťou 400 gramov, jeho akčný rádius je asi 3 km. Pri použití gimbalu musíte vymeniť štandardné krátke nohy za dlhšie, ktoré nájdete v dodávke. Ako ďalšie príslušenstvo sa sa dajú kúpiť náhradné vrtule (14,90 Eur), extra batéria (59,90 Eur) a náhradné nožičky.

Celkovo sme si testovanie tohto drona poriadne užili. Lietali sme s ním vo vetre aj za šera a to na rôznych častiach Slovenska. Je to relax, výborný pocit, že môžete niečo lietajúce ovládať. Zábery sú kvalitné a keď viete lietať, tak si z nich vyberiete časti, ktoré budú naozaj stabilné a bez záberu na vrtule.

Nevýhody? Áno, máme aj tie. Ak zmeníte polohu, IRIS+ pomerne dlho chytá aktuálnu GPS pozíciu a bez nej neodštartuje (čo je správne). Môže to trvať aj 10 minút a k máte pri sebe skupinu divákov, tí začnú byť nervózni. Prehlásia, že žlté blikanie LED je v skutočnosti zelené a nútia vás odletieť. Naštastie sa to nedá 🙂

Gimbal od firmy Tarrot je dobré zariadenie ale konštrukcia je urobená tak, že z kamery nevyberiete microSD kartu a ani kameru nenabijete, pokiaľ ju z gimbalu nevymontujete. A to chvíľu trvá a navyše musíte mať so sebou príslušný nástroj. Čiastočne sa to dá riešiť tým, že dáte dole z kamery ochrannú krytku a pokúsite sa kameru nabíjať priamo v gimbale. Na prenos zaznamenaných videí z GoPro môžete použiť bezdrôtové prepojenie s mobilom, ale to bude chvíľku trvať. Dron s nasadeným gimbalom, ale bez vloženej kamery nie je možné prevádzkovať. Nabíjanie 5100 mAh batérie trvá niekoľko hodín, s tým počítajte a radšej si kúpte aj extra batériu. Je to potom väčšia zábava.

Celkovo je IRIS+ vynikajúce zariadenie, ktoré sme si obľúbili a neradi sa s ním budeme lúčiť. Vyzerá to na ideálny vianočný darček 🙂 Cena tohto drona je 770 Eur, cena gimbalu je 205 Eur, počítať musíte aj s investíciou do GoPro kamery.

Ďalšie informácie nájdete v predajni Uavonic.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.