Ako sme sľúbili, túto novučičkú kameru GoPro HERO4 Session sme si zohnali na test a už sme s ňou aj nakrútili video. Ako sa teda podarila?  Pozrite si krátke video, kde sme točili s touto kamerou zábery s dronom. 

Predovšetkým treba konštatovať, že je naozaj menšia ako napr. GoPro HERO4 Silver alebo Black Edition. Má tvar kocky a lepšie sa s ňou manipuluje. Z hľadiska parametrov videa je na tom lepšie GoPro HERO4 Black Edition, ktorá zvládne 4K video pri 50 snímkoch za sekundu a pri fotografovaní robí 12 MPx fotky s opakovaním 30 snímok za sekundu. GoPro HERO4 Session zvládne video v rozlíšení 1440 pixelov a frekvenciou 30 snímok za sekundu, resp. 1080 pri 60 fps či 720p a 100 fps. Pri fotografovaní sú to 8 MPx snímky s opakovaním 10 záberov za sekundu. To pre bežné použitie plne postačuje, 4K video je síce super, ale väčšina videí je zatiaľ max. vo FullHD rozlíšení.

Aj GoPro HERO4 Session má zabudované Wi-Fi a Bluetooth, dá sa prepojiť s mobilnou aplikáciou a tak cez mobil sledovať náhľad obrazu alebo záznamy.

Nahráva na microSD kartu, nabíja sa cez microUSB konektor. Krytku od portov už nestratíte, je pevne pripojená ku kamere.

GoProHero4SessionPrtint-13Vo výbave sú len dve tlačidlá. Na hornej strane je tlačidlo na zapínanie, resp. spustenie nahrávanie videa alebo fotografií. Krátke potlačenie znamená štart videa, 3 sekundové držanie tlačidla vedie na fotografovanie aj s možnosťou tvorby časozberného videa. Na to krátke stlačenie tlačidla si treba trochu zvyknúť, lebo úplne krátke nič nerobí a príliš dlhé potom vedieť na štart fotografovania. Musí to byť tak akurát a to si treba vyskúšať.

Vzadu je potom maličké tlačidlo, ktorým sa vyvolá systém menu – napr. nastavenie kamery alebo pripojenie na mobilnú aplikáciu. Session je kompatibilná aj s Wi-Fi diaľkovým ovládaním od GoPro, je to ale doplnkové príslušenstvo.

Držiak na Seesion kameru je iný ako je na GoPro HERO alebo HERO 4, rovnaký je ale mechanizmus na pripevnenie k rôznym držiakom. Pre Sesion kameru tak využijete väčšinu už existujúcich držiakov. Nie však tie, kde sa kamera dáva do vnútra ako je napr. Gimbal pre drony. Edícia Session je totiž hlbšia ako je HERO alebo HERO4 a celkovo má iné rozmery.

GoProHero4SessionPrtint-12Výhodné je, že kameru Session je možné do držiaku dať tým spôsobom, aký vám najviac vyhovuje pri manipulácii so zapínacím tlačidlom. Keďže ide o kocku, dá sa otočiť a orientácia obrazu sa automaticky prispôsobí.GoProSession-2Páči sa nám, že LCD displej pri zapínacom tlačidle je podsvietený a tak dobre vidíte aj v noci, O napájaní či nahrávaní informuje používateľa červené svetlo (vpredu aj vzadu), modré znamená bezdrôtovú komunikáciu napr. s mobilnou aplikáciou (vzadu). Kamera je odolná proti vode aj prachu či piesku.GoProSession-8V základnej dodávke je viacero držiakov, napr. na prilbu alebo na kapotu automobilu. Dodávaná pásla 3M drží fakt poriadne, premyslite si dobre finálnu pozíciu držiaku pred jeho nalepením. Batéria nám pri našom teste vydržala na jednu hodinu a 48 minút.

Kameru máme požičanú od firmy VRGA a jej cena je 429,99 Eur. To je síce cena vysoká ale odpovedá kvalite obrazu a postaveniu značky GoPro na trhu. Nad kúpou tejto kamery sami uvažujeme, pre crash testy je to ideálny nástroj.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.