A je tu ďalší test automobilu v magazíne TOUCH IT. Tento raz je to športový automobil Renault Mégane GT, ktorý má v sebe aj moderné IT prvky. Jeho základná cena je 21 990 Eur.

Auto u nás v redakcii testovala aj Xénia, pripravila aj úvodnú časť nášho redakčného videa a jeho testovanie si dokonale užila.

Auto sme mal v krásnej rubínovo červenej farbe, presné označenie je GT Energy Tce 205 EDC7 . Je to auto s benzínovým motorom s objemom valcov 1600 cm3 a maximálnym výkonom 151 kW. To mu dáva naozaj dynamický charakter a spolu so 7-stupňovou mechanickou prevodovkou auto dosahuje maximálnu rýchlosť 230 km/h.

V našom teste sme dosiahli spotrebu okolo 6,5 l/100 km, jazdili sme kombinované trate s diaľničnými sekciami a mestským cyklom. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h sme namerali za 7,3 sekundy.

Základom IT výbavy je veľký 8,7-palcový tablet, s dotykovým displejom. Na ňom nastavujete prvky ako je napr. režim prevádzky auta, podsvietenie, klimatizácia a pod. Mechanické prvky sú na hlasitosť multimediálneho systému a nastavenie teploty v kabíne. Renault Mégane GT bol v našom prípade vybavený dvojzónovou automatickou klimatizáciou, dobre si poradil aj s júlovými horúčavami.

RenaultMeganeGT-7

O bezpečnosť sa stará ABS s núdzovým brzdovým asistentom, elektronický stabilizačný systém, asistent rozjazdu do kopca a systém kontroly tlaku v pneumatikách. Mali sme aj dažďový a svetelný senzor ako i reproduktorový systém od firmy Bose. Otváranie vozidla bolo bez nutnosti vyberania kľúča, stačilo sa priblížiť alebo vzdialiť od vozidla s kľúčom vo vrecku. Samozrejmosťou je Bluetooth pripojenie, USB port a jack pripojenie.

Počas jazdy sme využívali systém Multi-Sense, ktorý dokáže komplexne prispôsobiť režim prevádzky vozidla podľa preferencií – ekologický, športový, neutrálny alebo používateľský režim. Systém štyroch aktívne riadených kolies 4CONTROL drží auto v zákrutách ako prikované, okrem pohybu predných kolies totiž manipuluje pri zatáčaní aj zadnými kolesami.

Tiež sme mali vo vozidle systém rozpoznávanie dopravných značiek, poloautomatickú parkovaciu brzdu, head-up displej a vyhrievanie predných sedadiel. To všetko sa na príplatkoch prejavilo vo výslednej cene 23 270 Eur, čo považujeme za veľmi serióznu cenu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.