Novinka bude dostupná pre Android aj iOS.

Google v ostatných dňoch zintenzívnil práce na svojich aplikáciách, ktoré vo veľkej miere inovuje, aby boli používateľsky čo najprívetivejšie. Vykonané zmeny nie sú vždy na prvý pohľad viditeľné, avšak do života používateľov prinášajú rôzne benefity. Takouto novinkou môže byť aj zaradenie indexu kvality ovzdušia do Google Discover, ktorý sa bude zobrazovať v hornej časti obrazovky. Novinka sa už teraz začína dostávať k niektorým používateľom systémov Android a iOS.

Celá ponuka Google Discover (Google aplikácia) je už značne prepracovaná. V hornej časti sa pod panelom vyhľadávania nachádzajú nové skratky aplikácie Google Lens, ktoré používateľov okamžite presmerujú na funkcie tohto šikovného nástroja. O úroveň nižšie sa nachádzajú dlaždice športových zápasov a počasia. Práve v tejto časti sa bude zobrazovať aj nová dlaždica AQI, čiže dlaždica indexu kvality ovzdušia.

Hoci prví používatelia túto možnosť už majú dostupnú, nám v redakcii sa táto ponuka zatiaľ nezobrazila na žiadnom Android telefóne. To, či novú kartu AQI máte dostupnú, zistíte po otvorení aplikácie Google / Google Discover, dlho podržíte prst na dlaždici počasia alebo športového zápasu, a v ponuke prispôsobiť zaškrtnete položku AQI – indexu kvality ovzdušia. 

Aktuálne sa však vo väčšine smartfónov pravdepodobne nachádza iba ponuka Financie, Šport a Počasie, avšak tá sa čoskoro rozšíri o index kvality ovzdušia AQI. Ten je vyjadrený číslom, pri ktorom platí, že čím je nižšie, tak kvalita ovzdušia je lepšia. Dlaždica s hodnotou AQI okrem číselného vyjadrenia zobrazuje aj bodku, ktorá sa mení na základe kvality ovzdušia. 

Nie je však jasné, či táto funkcia bude pre používateľov Android a iOS zariadení ihneď dostupná celosvetovo. Po overení AQI priamo cez stránku spoločnosti Google sme totiž obdržali informáciu, že v našom okolí nie sú žiadne nahlásené informácie o kvalite ovzdušia.

V každom prípade je vidieť, že funkcia je pripravená na zavedenie, o čom svedčí aj prepínač nastavení, ktorý sa už začal objavovať v nastaveniach, a je aj automaticky začiarknutý v ponuke Prispôsobiť.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.