Pri návšteve Tokia sme boli pozrieť aj veľkolepý showroom firmy Sony v mestskej časti Ginza. Je to 8 poschodová budova, kde je každé poschodie venované niektorej z divízií tejto firmy a my si ich predstavíme v samostatnom článku.

SonyMuzeumTeraz ale poďte s nami na najvyššie 8. poschodie, kde sa nachádza výstavka historických produktov pod označením Making Modern. Začíname v roku 1972, kedy Sony začalo experimentovať s mobilnými telefónmi. V tej dobe však až také mobilné zase neboli ….1PrvyTelefonZnačka Sony bola známa aj vo vtedajšom Československu a to hlavne z predajní Tuzex, ktoré si asi pamätajú len starší čitatelia. V krátkosti – bola to cesta ako si vtedy kúpiť zahraničný produkt v špeciálnych obchodoch. Nie však za bývalé koruny, ale za tzv. bony. Medzi najčastejšie predávané produkty patrili rozhlasové prijímače. 2RozhlasovyPrijimacPostupne nastala miniaturizácia aj v tejto oblasti a prijímače boli stále menšie. Pokojne ste si ich mohli zobrať aj do prírody na prechádzku. 3AMFMPrijimacRozhlas je fajn, ale ešte lepší je televízny prijímač. Sony u nás nepatrilo medzi najčastejšiu značku, ale v zahraničí áno. Televízory v zahraničí vyrábala napr. aj Nokia, u nás Tesla Orava. 4TelevviznyPrijimacAj do tejto oblasti prišla miniaturizácia aj Japonci prišli aj s prenosným televízorom.5PrenosnýTVPrijimac

Sony sa stala známou aj výrobou Walkmanu, ktorý ako názov typu produktu prežil dodnes. Na obrázku vidíte druhú generáciu originálneho walkmanu od Sony aj s príslušenstvom. 6WalkmanA sme pri počítačoch. U nás to bol najčastejšie PMD-85, ZyXel alebo PP-06, v zahraničí však Sony HitBit, ktorý mal vo výbave aj joystick. 7OsobnyPocitacHitBit

7OsobnyPocitacHitBit2Postupne začala Sony marketingovú kampaň zameranú na mladšiu generáciu. My First Sony bola rodina produktov určená deťom. 8MojPrvySonyA prichádzame do rokov, kedy sa začal doba digitálneho obrazu a zvuku. Digitálna kamera od Sony, to bolo naozaj synonymum kvality. 9DigitalnaKameraObjavili sa aj prvé digitálne fotoaparáty s možnosťou záznamu videa. 10DigitalnyFotoaparatA prvý notebook Sony Vaio, ktorý zaujal už v prvej generácii11NotebookObjavil sa aj prenosný prehrávač CD médií12CDPrehravacA vrcholnou časťou showroomu Sony v Tokiu je rodinka robotických psov AIBO, ktoré tu môžete vidieť aj v pohybe.13RobotickyPesAIBODo tohto tokijského showroomu sa ešte vrátime a pozrieme si najmodernejšie výrobky.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.