Keď každý výrobca VR ponúka prakticky to isté, je zaujímavé nájsť produkt, ktorý sa odlišuje naozaj zaujímavou funkciou.

Fove O headset bol vlani úspešne zafinancovaný na Kickstarteri. Hoci väčšinu parametrov má rovnakú ako konkurencia, odlišuje sa systémom sledovania pohybu očí s vysokou presnosťou. Praktické využitie? Napríklad v hrách môžete zameriavať nepriateľov len tým, že na nich upriete pohľad. Alebo vo VR zážitkoch môžete preostrovať scénu podľa toho, na čo sa zameriate pohľadom. Prípadne môžu vývojári naprogramovať postavy v hrách tak, aby reagovali na to, keď s nimi nadviažete očný kontakt.

Špecifikácie sú inak podobné ako pri Oculus Rift alebo HTC Vive. Vnútri nájdete OLED displej s rozlíšením 2560 x 1440, s obnovovacou frekvenciou 70 Hz. Zorné pole je 90° – 100° a zariadenie sa k počítaču pripája pomocou HDMI a USB konektorov. V balení nájdete aj kameru na sledovanie vašej pozície v priestore. Fove O sa však odlišuje zabudovaným systémom sledovania očí, ktorý monitoruje ich pohyb 120 krát za sekundu s presnosťou menšou ako 1 stupeň.

Aby sa Fove O skamarátilo s vašim počítačom, potrebujete aspoň Intel Core i5-4590 alebo AMD FX-8350 CPU, GeForce GTX 970 alebo Radeon R9 290 GPU, 8GB RAM, jeden HDMI, jeden USB 3.0 a dva USB 2.0 porty. Nový headset spolupracuje len s operačnými systémami Windows 8.1 alebo Windows 10.

Ak vás zariadenie zaujalo, môžete si ho predobjednať od 2. novembra. Prípadne sa už teraz môžete prihlásiť na čakaciu listinu na oficiálnej stránke výrobcu.

Zdroje: www.tomshardware.co.ukwww.getfove.com
Autor: Pavol Ondruška