Využívanie cudzích počítačov na ťažbu kryptomien je čoraz častejšie.

Tisíce ľudí skúšajú ťažbu kryptomien na svojich počítačoch. Tí šikovnejší a aktívnejší si pre tento účel zakúpia svoj špecializovaný hardvér. Veľkým problémom ťažby je ale energetická náročnosť a následne vysoké účty za elektriku.

Jedným z riešením týchto problémov bolo zo strany ťažiarov vytvorenie špeciálneho skriptu, ktorý je možné implementovať do akejkoľvek webovej stránky. Na ťažbu sa tak využíva následne počítač návštevníka webovej stránky. V súčasnej dobe sa týmto spôsobom dá ťažiť kryptomena Monero a aj ľudia zo Slovenska sa môžu bežne stretnúť so stránkami, ktoré takto ťažia.

V nedávnej dobe sa však objavil problém, kedy ťažiari začali implementovať ťažobný skript do reklamy na známej stránke YouTube. Reklamný systém od Google totiž umožňuje kvôli interaktívnej reklame implementovať do nej kód JavaScript. Práve toho využili útočníci, ktorí takýmto spôsobom zaťažovali hardvér bežných ľudí prezerajúcich videá. Výhodou portálu YouTube je čas, ktorý na ňom používatelia strávia.

Na ochranu pred takýmito skriptami je vhodné používať antivírus, ktorý často takýto skript zablokuje. Nutné je však byť obozretný, keďže v minulom roku sa objavilo viacero falošných antivírusov, ktoré v skutočnosti využili počítač používateľa na ťažbu kryptomien.

Zdroj: Kaspersky Blog

Prečítajte si aj:

Pozor na falošné doplnky pre Chrome. Ťažia kryptomeny poza váš chrbát

Značky: