Aj tento rok viac než 13-tisíc účastníkov technologickej ankety rozhodlo o najlepších mobiloch, príslušenstve a gadgetoch minulého roka. Medzi najlepšími sa ocitli produkty značiek Samsung, Honor, Huawei, Apple, JBL a GoPro.

V jedenástom ročníku tradičnej ankety Mobil roka 2017 powered by O2 rozhodlo 13 723 ľudí o najlepších mobilných telefónoch, inteligentných hodinkách, Bluetooth slúchadlách, reproduktoroch a gadgetoch minulého roka.

Najprv vybrali zástupcovia štyroch odborných médií (Fony.sk, Techbox, TOUCHIT a Trend) 56 nominovaných zariadení. Z tých potom široká verejnosť viac než štyri týždne označovala víťazné mobilné telefóny v kategóriách špičkový, rozumný a výhodný mobil roka. Pred dvomi rokmi si vlastnú kategóriu vyslúžili inteligentné hodinky, minulý rok sa k nim pridali aj Bluetooth reproduktory a slúchadlá, ktoré tento rok doplnili gadgety, ktoré viete mobilným telefónom nejakým spôsobom kontrolovať alebo ovládať.

Verejné hlasovanie v jedenástom ročníku ankety Mobil roka 2017 powered by O2 prebiehalo, tak ako každý rok, v symbolickom termíne, a to od 11. januára do 11. februára 2018.

Najmodernejšie technológie a inovácie do vrecka nájdeme podľa 29 % hlasujúcich v Samsungu Galaxy Note 8. Ten vďaka náskoku pred iPhonom X a Huaweiom Mate 10 Pro získal ocenenie Špičkový mobil roka 2017. Víťaznú priečku z minulého roka tak obsadí po Samsungu Galaxy S7 Edge.

Rozumným Mobilom roka 2017 sa stal Honor 9. Ten podľa 23 % hlasujúcich najlepšie kombinuje vysoký výkon a rozumnú cenovku. Zaujímavosťou je, že sa o druhé a tretie miesto popasovali Xiaomi Mi 6 a Samsung Galaxy A5 (2017). Minulý rok tejto kategórii dominoval Huawei P9.

Medzi cenovo dostupnými telefónmi sa situácia každoročne mení. Už šiesty rok v tejto kategórii súperia iba smartfóny. Výhodným mobilom roka 2017 sa stal spomedzi ôsmich nominantov Huawei P10 Lite so ziskom neuveriteľných 36 % hlasov. Pätina hlasujúcich odovzdala hlas Xiaomi Redmi A1 s veľkým náskokom pred Samsung Galaxy A3 (2017). Pred rokom takmer tretina hlasujúcich označila za výhodnú kúpu Huawei P9 Lite.

V poslednej dobe dostáva stále väčší priestor inteligentné príslušenstvo k smartfónom. Spomedzi ôsmich kandidátov na najlepšie inteligentné hodinky roku 2017 viac než štvrtina hlasujúcich označila Apple Watch Series 3. Druhé miesto patrí Fitbit Ionic a o to tretie sa delia Samsung Gear Sport a Huawei Watch 2. Minulý rok prekonal Samsung s úspešným modelom Gear S3 aj populárne Apple Watch 2.

Bluetooth reproduktory sú medzi ľuďmi stále populárnejšie, no 52 % úspech JBL Flip 4 nás prekvapil. Produktom Ultimate Ears MEGABLAST a Creative Omni ostalo po desatine hlasov. Minulý rok tejto kategórii tiež dominovalo JBL s produktom Charge 3.

Pred rokom bol prekvapením ankety úspech slúchadiel Marshall Mid Bluetooth, tento rok ste za najlepšie Bluetooth slúchadlá roku 2017 označili JBL T450BT, ktoré s výrazným náskokom prekonali aj Marshall Major II BT či Bowers & Wilkins PX, ktoré len tesne prekonali inovované Samsung IconX. Klasický tvar slúchadiel vás zatiaľ láka viac než inovácie z budúcnosti.

V novej kategórii sa medzi top gadgetmi minulého roka popasovali štyri úplne odlišné produkty. Pätina z vás túži po športovej kamere GoPro HERO6 a druhá pätina po robotickom vysávači iRobot Roomba 980. Do školy či zamestnania by ste najradšej jazdili na elektrickej kolobežke Xiaomi Electric Scooter M365 a ponad hlavou by vám lietal malý dron DJI Spark.

Aj tento rok sa potvrdilo, že pozícia jednotlivých značiek nie je tak stabilná ako kedysi a dôležité sú schopnosti každého významného modelu. Skrátka, konkurencia nikdy nespí. Za najsilnejšie značky mobilných telefónov a inteligentných hodiniek na našom trhu môžeme smelo označiť Apple, Samsung, Honor a Huawei. Zoradené podľa abecedy. V audio príslušenstve má u nás veľmi silnú pozíciu značka JBL. Všímame si tiež rastúcu popularitu gadgetov, ktoré môžete buď smartfónom kontrolovať, alebo dokonca ovládať.

Celkovo najviac hlasov spomedzi smartfónov získal tento rok Huawei P10 lite a spomedzi príslušenstva či gadgetov zase Bluetooth reproduktor JBL Flip 4. Môžeme ich tak označiť za celkových víťazov ankety.

Súťažilo sa o hodnotné ceny

Hlasujúci účastníci boli zaradení do žrebovania o deväť atraktívnych cien. Už o pár dní tak deviatim šťastlivcom pošleme smartfón s QWERTY klávesnicou BlackBerry KEYone Black Edition, balík ochrany ESET Mobile Security, šikovný mobil Xiaomi Redmi Note 5A Prime, robotický vysávač iRobot Roomba 980, veselý reproduktor Creative Halo, inteligentné hodinky Garmin Vivomove HR, dva odolné reproduktory Bose SoundLink Micro a príručnú diskotéku JBL Boombox.

Mená výhercov a všetky potrebné informácie o ankete Mobil roka 2017, ako aj o minulých ročníkoch, nájdete už tradične na stránke www.mobilroka.sk.

 

Značky: