Spoločnosť Vivaldi, uvoľnila ich poslednú stabilnú verziu prehliadača v tomto roku s označením 2.10.

Táto verzia prináša celkovo 5 nových funkcií58 opráv chýb. Nepríjemným problémom pri používaní prehliadača Vivaldi bolo znemožnené prezeranie určitých stránok, ako napríklad sledovanie videa na Netflixe, používanie webovej verzie WhatsApp, sledovanie Twitchu a pod. To sa Vivaldi snaží vyriešiť v tejto verzii.

Lepšia kompatibilita stránok

Na začiatok si v jednoduchosti vysvetlíme čo je to „User Agent“ – Agent používateľa (ďalej len UA). UA zvyčajne označuje informácie o prehliadači používateľa.  Je ťažké presne opísať ako reťazec UA vyzerá, nakoľko každý prehliadač ho má napísaný inak.

Princípom je, že ak máte zastaraný prehliadač, stránka, ktorá získa o ňom informácie prostredníctvom UA sa zvyčajne z bezpečnostných príčin nenačíta. To sa často stávalo práve v prehliadači Vivaldi aj keď bol aktualizovaný na najnovšiu verziu.

Nebolo to samotnou chybou prehliadača, ale konkurenciou, rivalmi a technologickými spoločnosťami v snahe mať čo najväčšiu moc. V podstate, ak prehliadač Vivaldi odkryl svoju „masku“, stránka sa ďalej nenačítala. Následne museli používatelia manuálne meniť UA, používať iný prehliadač, prípadne čakať na opravu od Vivaldi tímu.

Preto, po niekoľkých pokusoch vyriešiť tento problém, sa vývojári spoločnosti Vivaldi rozhodli použiť radikálnejší krok. Spoločnosť Vivaldi jednoducho odstránila slovo Vivaldi z UA reťazca. To zabezpečí používateľom jednoduchší a spoľahlivejší pocit s prehliadania, bez zbytočných obmedzení.

Viac o tom ako UA funguje si môžete pozrieť vo videu nižšie:

Zjednotenie motívov s operačným systémom

V prehliadači Vivaldi existovala možnosť pre naplánovanie zmien motívov podľa ľubovoľného času.
Odteraz je možné používať zmenu motívov vzhľadu v závislosti od motívu operačného systému. Funkciu nájdete v časti Nastavenia > Motívy vzhľadu > Plánované zmeny vzhľadu > Prevziať vzhľad z operačného systému. Následne si môžete zvoliť jeden z predvolených motívov alebo si vytvoriť svoj vlastný a určiť, ktorý sa bude zobrazovať v svetlom alebo tmavom režime vášho OS.

Ďalšie vylepšenia

Spoločnosť Vivaldi sa ako obvykle snaží vytvoriť prehliadač, ktorý si viete ovládať po svojom. Preto sa znova zamerali na vylepšenie pri práci s adresným riadkom pomocou ovládania cez klávesnicu.

Taktiež pre priaznivcov rozšírení, pridali ďalšie možnosti pre ich viditeľnosť a ovládanie v adresnom riadku. Odteraz môžete nastaviť prepínanie viditeľnosti pre skryté rozšírenia alebo pre všetky a taktiež formu zobrazenia skrytých rozšírení – v rozbaľovacom zozname alebo priamo v adresnom riadku.

Nakoniec bolo vylepšené prostredie a fungovanie rýchlych príkazov s pridaním nových príkazov.

Plný zoznam zmien si môžete prezrieť v oficiálnom blogu.

Spoločnosť Vivaldi taktiež praje všetkým používateľom prehliadača (ale samozrejme aj ostatným 🙂 ) pokojné prežitie Vianočných sviatkov a všetko dobré do nového roku. To Vám prajem samozrejme aj ja :-).

Autor: Matúš Baňas

Značky: