Aj napriek pokrokom v technológiách je stále pomerne veľkým problémom dostať do batérií v krátkom čase veľa energie.

Mnohí výrobcovia, ktorí vyrábajú nabíjačky, čipy regulátorov napájania, káble a smartfóny, sa neraz presvedčili že aj 18 W nabíjanie je stále postačujúce (Samsung dodnes vybavuje svoje vlajkové lode maximálne 18 W nabíjaním) aspoň dovtedy, pokým sa na trh neuvedú nové komponenty, zaisťujúce bezpečnosť. V Číne si pritom výrobcovia rozbehli vlastné preteky, v ktorých sa predháňajú v tom, kto z nich prinesie rýchlejšie nabíjanie pre svoje zariadenie, čo i len v demo vzorke.

Napríklad aj Xiaomi nedávno predstavilo svoju 100 W technológiu. Na nové trendy superrýchleho nabíjania veľmi dobre reaguje aj spoločnosť Vivo, ktorá aktuálne posúva hranice a v krátkom videu demonštruje svoje riešenie 120 W nabíjania.

Justin Jian, produktový manažér dcérskej spoločnosti Vivo – iQOO, zverejnil na sociálnej sieti Weibo krátky klip, v ktorom je demonštrovaná nabíjacia technológia Super FlashCharge – video TU. Tá dokáže 4000 mAh batériu nabíjať rýchlosťou 2,4% za 15 sekúnd. Pre porovnanie rýchlostí nabíjania technológie od Xiaomi a Vivo, tak 100 W nabíjanie od Xiaomi nabije 4000 mAh batériu z 0 na 100 % za 17 minút, pričom technológia od Vivo (20V / 6A) to zvládne už za 13 minút, pričom nabitie na 50 % je možné dosiahnuť už za 5 minút.

Pri týchto rýchlostiach nabíjania je rozdiel tak malý, že hlavnú úlohu pri výbere už nebude zohrávať rýchlosť nabíjania, ale bezpečnosť. Na druhej strane ani jeden z výrobcov zatiaľ neimplementoval ani jednu z týchto technológií do svojich zariadení. Ich reálne nasadenie je možno otázkou najbližších mesiacov.

Viac o Vivo Super FlashCharge by sme sa mali dozvedieť už od 26. júna počas MWC 2019, ktoré sa bude tentokrát konať v Šanghaji.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Xiaomi ukázalo superrýchle 100 W nabíjanie: Smartfóny budeme čoskoro nabíjať rýchlosťou blesku (video)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.