S niektorými z nich som sa doteraz nestretol a to ani v prípade iných telefónov.

V redakcii už dva mesiace testujeme vlajkovú loď vivo X80 Pro, ktorá bola oficiálne predstavená 15. júna a od 23. júna je v predaji na Slovensku. Detailné poznatky z testovania telefónu si môžete prečítať v recenzii, resp. si pozrieť v podrobnej videorecenzii. V tomto článku prinášam aktualizované poznatky po dvoch mesiacoch používania.

X80 Pro medzičasom dostal zopár softvérových aktualizácií, ktoré zoptimalizovali niektoré procesy na pozadí. Výrobca zatiaľ bohužiaľ neopravil nedostatok, na ktorý som upozornil v recenzii, a ktorý spôsobuje Always-on displej v režime, že sa aktivuje iba pri pohnutí telefónu. Vtedy korektne nefunguje režim večierky a nočný harmonogram funkcie Nerušiť. Očakávam, že tento nedostatok odstráni (najneskôr) aktualizácia na Android 13.

Ignorujúc tento detail, vivo X80 Pro ponúka výborný používateľský zážitok v rámci každodenného používania. Konkurenčnou výhodou je špičkový zadný fotoaparát, s ktorým ma stále baví fotiť, a vďaka ktorému je X80 Pro môj obľúbený fotomobil.

6 funkcií, ktoré ma zaujali

Počas dvojmesačného používania som mal možnosť lepšie sa zoznámiť s telefónom a vyskúšať/všimnúť si niektoré funkcie, ktoré som v rámci prípravy recenzie prehliadol. Prevažná väčšina z nich súvisí práve s fotoaparátom.

Špeciálne nočné režimy fotenia aj s podporou statívu

X80 Pro ponúka viacero špeciálnych nočných režimov. K dispozícii je nočná panoráma (fotenie panorámy s aktivovaným nočným režimom), režim Astro pre vernejšie podanie nočnej oblohy (pokiaľ si tento režim vypnete, nočná obloha môže byť až príliš biela, režim Astro zlepšuje vernosť podania jej farby) a takisto režim fotenia Mesiaca, ktorý majú vo výbave aj Huawei telefóny.

Vlajková loď od vivo takisto umožňuje aktivovať si detekciu statívu. Nie je to exkluzívna funkcia, nakoľko som sa s ňou stretol aj vo výbave iných telefónov, avšak je fajn, že ju X80 Pro ponúka. Pokiaľ máte telefón v statíve a fotíte v nočnom režime, môže sa čas fotenia nastaviť až na 45 sekúnd, resp. až na 100 sekúnd v režime Astro.

Špeciálne nočné režimy nájdete v aplikácii Fotoaparát, v časti Noc, v hornom riadku. Pozrite si výsledné fotky:

Odfotil vivo X80 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil vivo X80 Pro: Režim Astro zo statívu
Odfotil vivo X80 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil vivo X80 Pro: Režim Astro zo statívu
Odfotil vivo X80 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil vivo X80 Pro: Režim Mesiac z ruky

Portréty v pohybe

X80 Pro ponúka viacero špecializovaných portrétových režimov od ZEISS. Ich porovnanie si môžete pozrieť vo videorecenzii. V rámci režimu Portrét je však k dispozícii aj nastavenie, ktoré je zamerané na fotenie portrétov v pohybe. Nemusí však ísť iba o portréty tváre, ale aj celej postavy.

Tzv. Panorámovanie fotoaparátom využíva gimbalovú optickú stabilizáciu teleobjektívu s 2× optickým zoomom a kombinuje technológiu sledovania pohybu na výšku, technológiu segmentácie človeka od pozadia a inteligentný bokeh efekt na pozadí.

Tento režim nájdete v aplikácii Fotoaparát, v režime Portrét, po ťuknutí na ikonu kosoštvorca so žltou bodkou. V ponuke portrétových efektov hľadajte Panorámovanie fotoaparátom.

Odfotil vivo X80 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil vivo X80 Pro: Režim Panorámovanie fotoaparátom

Fotenie do (Super)RAW a automatická úprava perspektívy

V rámci režimu Pro môžete fotiť do režimu RAW alebo SuperRAW – ten využíva spracovanie obrazu pre lepší dynamický rozsah a detailnejšiu fotku. V prípade týchto režimov telefón uloží fotografiu aj v JPG formáte aj v RAW.

V ponuke režimu Pro som si všimol aj užitočnú funkciu Automatická úprava perspektívy (APC), ktorá využíva vstavaný gyroskop v telefóne na automatické vyrovnanie perspektívy. Cieľom tohto režimu je, aby bola budova horizontálne dokonale rovná a nenakláňala sa doľava alebo doprava.

Funkcia je dostupná pre ultraširokouhlý a hlavný fotoaparát a môžete ju aktivovať v režime Pro po ťuknutí na ikonu mriežky v hornom riadku:

Odfotil vivo X80 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
vivo X80 Pro: Funkcia Automatická úprava perspektívy (APC) zobrazuje, čo použije z aktuálnej scény na vytvorenie výslednej fotky. Pri fotení som úmyselne držal telefón nakrivo
Odfotil vivo X80 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil vivo X80 Pro: Výsledná fotografia pomocou funkcie Automatická úprava perspektívy (APC)

Šepkár, ktorý pomôže pri zázname videa

S touto funkciou som sa doteraz ešte v prípade konkurenčných telefónov nestretol. Funguje veľmi jednoducho. Po zapnutí nastavenia Čítacie zariadenie v režime Video (alebo v režime Pro – Video) si môžete vytvoriť vlastného šepkára. Na obrazovke sa objaví nové textové pole, do ktorého si môžete uložiť až 6000 znakov textu a nastaviť si rýchlosť automatického scrollovania.

Keď spustíte záznam videa, váš scenár bude scrollovať na obrazovke a môžete ho čítať popri snímaní videa. Funkcia je dostupná v kombinácii s predným aj zadnými fotoaparátmi.

vivo X80 Pro: Funkcia Čítacie zariadenieZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
vivo X80 Pro: Funkcia Čítacie zariadenie

Záznam videa aj v PAL formátoch

Spomínal som to síce aj v recenzii, avšak toto je funkcia, ktorá ma naozaj potešila a treba ju zdôrazniť – vivo X80 Pro ponúka rôzne filmové režimy, filtre, efekty a záznam v HDR. Do pozornosti dávam režim Pro – Video. V rámci neho si môžete nastaviť záznam videa v rozlíšení až 8K, resp. pri 24, 25, 30, 50 alebo 60 fps a to aj do formátu LOG.

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro umožňuje záznam videa aj v PAL formátoch

Výborná haptická odozva

Vibračná spätná väzba je niečo, čo sa veľmi ťažko popisuje. Avšak aj napriek tomu mi haptická odozva v prípade X80 Pro vyhovuje. Je prvotriedna a používam ju aj pri písaní na softvérovej klávesnici, čo je vlastnosť, ktorú v prípade väčšiny telefónov automaticky vypínam.

Vivo sa chváli tým, že medzigeneračne znížil zvuk vibrácií o 20 % a vytvoril vlastné vibrácie pre viac ako 200 scenárov. Až tak detailne som haptickú spätnú väzbu neskúmal, avšak faktom je, že som si ju obľúbil a zaujala ma.

V rámci nastavení zvuku si môžete vybrať z troch úrovní intenzity vibrácií – odporúčam pohrať sa s tým. Osobne mi v rámci bežného používania softvérovej klávesnice a pohybových gest vyhovuje slabé nastavenie intenzity, ktoré je dostatočne slabé na to, aby ma nerušilo, avšak dostatočne výrazné na to, aby som vnímal haptickú odozvu.

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit