Koniec dohadom – tu sú TOP novinky, ktoré predstavil Google. Pixely majú jeden fotoaparát, ale s podporou Augmented Reality.

Hlavným motívom nových produktov a riešení Googlu je riešenie našich problémov.

Predictive Parking Difficulty je jednou z oblastí, kde technológia Machine Learning pomáha pri každodennom živote. Na základe krúženia áut je zobrazovaná „teplotná“ mapa a vy viete, kde bude v danom čase jednoduchšie nechať svoje auto.

Vata na začiatok? Ani nie, totiž úplne celé predstavenie bolo princípom učenia strojov a umelej inteligencie poriadne prešpikované.

Smartfóny idú cestou AI + softvér + hardvér. To znamená, že sa menia hlavne zvnútra. Aj vďaka umelej inteligencii a Machine Learning dokáže Google Home rozpoznať váš hlas aj v hlučnom prostredí. Vlastne to bol prvý produkt, ktorý dostal googlovského asistenta k vám domov. Teda ak ste v podporovanom regióne resp. naň hovoríte tým „správnym“ jazykom. 🙂

Poďme ale na to najhlavnejšie, predstavenie nových produktov.

Google Home Mini

Google si dal záležať na miniatúrnom dizajne. Mal by byt dostupný pre viac domácností a logicky aj pre viac miestností. Hovorí o tom, že aj vyhotovenie z látky je súčasťou zážitku z produktu. Pod látkou presvitajú štyri biele LED diódy. Dotykom sa dá spustiť hudba, ktorá bude šírená v 360°. Kto chce silnejší zvuk, stačí pripojiť Mini k reproduktoru s Chromcastom. Google Home minulý rok poskytol viac ako 100 miliónov unikátnych odpovedí.

Dostupný bude od 19. októbra v USA, predobjednať sa dá už teraz a stáť bude 49 EUR.

Google Nest

Google Nest obsahuje šesť nových produktov smart home. Kamera sa dá napojiť na Chromecast a samozrejme aj na Asistenta. Stačí zadať otázku, že chcete vidieť vaše vchodové dvere a na TV alebo smartfóne sa zobrazí obraz z kamery. V prípade smart zvončeka, sa zazvonenie ozve cez Google Home / Mini.

Google Home Max

Inteligentný reproduktor, ktorý je nielen asistentom ale vašim osobným DJ-om. Smeruje hudbu v 360° a na základe jeho umiestnenia sa postará o čo najlepšie šírenie zvuku. Google o ňom hovorí ako o Smart Sound. Ak ho umiestnime blízko steny, logicky bude vydávať iný zvuk ako keď bude uprostred miestnosti.

Google na základe analýzy rôznych typov miestností zabudoval inteligenciu do tohto modelu a vďaka tomu automaticky vytvorí korekciu na správne šírenie reprodukcie. Používať sa dá vertikálne aj horizontálne a zmenu orientáciu pozná sám a opäť tomu prispôsobí šírenie zvuku.

Dostupný od decembra za cenu 399 USD.

Google Pixelbook

Notebook s Chrome OS, ktorý by mal meniť zaužívané zvyky. Má v sebe Asistenta. Nuž a k tým zvykom – stále je to len „Chromebook“.

Má len 10 mm hrúbky a 1 kg hmotnosti a jeho konštrukcia je vo forme konvertibilného notebooku. Používa „yogový“ systém a tak ho môžete používať ako tablet alebo si pretočiť uhol displeja, ako potrebujete. Uhlopriečka displeja je 12,3“, bude mať procesory Intel Core i5 a i7 a hlavnou novinkou oproti klasického Chromebooku je práve poriadny výkon a konečne aj zvýšená kapacita interného úložiska. Za 15 minút ho nabijete na dve hodiny používania z batérie. Ak nebude dostupná Wi-Fi, pripojí sa automaticky k Pixel smartfónu.

Pixelbook Pen je pero, ktoré sa bude dať s týmto notebookom používať. Stačí na ňom stlačiť tlačidlo, spraviť na displeji kruh a zapneme Asistenta. Rovnako by to malo fungovať aj pri zakrúžkovaní nejakého obsahu perom. O Pixelbooku sa hovorí ako o ideálnom nástroji na aplikácie Evernote alebo napríklad AutoCAD. Dostupný bude v trochu konfiguráciách, pero sa predáva samostatne.

Daydream View

Nové farby a látkové poťahy. Minulý rok bolo uvedenchý 25 aplikácií pre túto virtuálnu realitu, dnes ich je viac ako 250. Cena 99 USD.

Google Pixel Buds

Predstavené boli aj slúchadlá Google Pixel Buds. Bezdrôtové slúchadlá s dotykovou plochou na jednoduchšie ovládanie. Nechýba podpora digitálneho asistenta s prepojeným telefónom. Stačí na mušli dlhšie podržať prst a položiť otázku. Zaujímavá vlastnosť je preklad medzi dvomi jazykmi. Vy položíte otázku vo vašom a Google Translate preloží do slúchadiel druhej osoby vetu v jej jazyku a naopak.

Google Clips

Ďalšie zariadenie s technológiou Machine Learning. Sme radi, že Google chápe súkromie používateľov. Kamera má teda LED svetlo, ktoré signalizuje jej chod.

Google Pixel 2 a Pixel 2 XL

Opäť prichádza v dvoch veľkostiach, konkrétne v 5 a 6-palcovej XL verzii. Má hliníkové telo v prémiovom spracovaní s čítačkou na zadnej strane a sklenenou časťou, ktorá plynule prechádza do zadného profilu. Je vybavený prednými stereo reproduktormi. Avšak musíme sa zaobísť bez audio konektora. Ten tu nie je a jediný konektor je nabíjací USB-C na spodnej hrane. Je to teda prvý smartfón od Googlu, v ktorom zrušili 3,5 mm jack. Oba majú CPU Snapdragon 835 a logicky aj podporu rýchleho nabíjania. Batéria je rozdielna. Pixel XL má 2700 mAh a Pixel XL má 3520 mAh batériu.

Menší z dvojice má Full HD OLED displej s kontrastným pomerom 1:1000. Displej má pomer strán 18:9 a funkciou Always-On-Display. Verzia XL má P-OLED displej s rozlíšením 2560 × 1440 px. Špeciálnou funkciou je možnosť stlačenia telefónu po jeho hranách. Také niečo má aj HTC U11 (prečítajte si našu recenziu) a tu sa funkcia volá Active Edge.

Menší je v troch farbách, slabo modrej, čiernej a bielej. Väčší, XL, je v bielej a čiernej. Oba majú podporu rýchleho nabíjania a odolnosť IP67. Fotoaparát má rozlíšenie 12 Mpx a optickú a elektronickú stabilizáciu. Portrétový režim nepoužíva dva objektívy ale iba jeden, tak ako digitálne zrkadlovky a technológiu Machine Learning. Učí sa na základe miliónov portrétov, ktoré už boli urobené. Portréty s rozostrením pozadia môžete robiť aj predným fotoaparátom.

Používatelia nových Pixelov budú mať neobmedzený priestor v cloude pre fotky v najvyššom rozlíšení a video v 4K rozlíšení.

Nový smartfón má prepracovanú domácu obrazovku. Google Quick Search je naspodku obrazovky. Okrem štandardného hľadania má poskytnúť aj lepšiu správu aplikácií. Tie môžeme priamo z výsledkov hľadania presunúť na domácu obrazovku. Čo sa doteraz nedalo a to nielen na Google Launcheri.

Špecialitou nových Pixelov je práve spolupráca s asistentom a inteligencia. Potrebujete taxík. Stačí odfotiť reklamu na ulici a Pixel automaticky rozpozná telefónne číslo. Stačí už len zavolať. Samozrejme hovoríme o tom, že fotky budú snímané pod rôznym uhlom, za zlého počasia, svetla alebo roztrasenými rukami. Pixely sú smartfóny podporujúce rozšírenú realitu. Fotoaparát je špeciálne kalibrovaný na podporu tejto technológie.

Prečítajte si aj:

Unikli parametre chystaných noviniek Google Pixel 2 a Google Pixel 2 XL

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.