Čoraz viac krajín pracuje na digitalizácii elementárnych dokladov, ktoré občan nemusí nosiť vo fyzickej podobe, ale čisto digitálnej, napr. v iPhone.

Táto možnosť je nielen pohodlnejšia, ale minimálne v rámci iOS zariadení aj bezpečnejšia. Ak máme v iPhone virtualizované platobné karty, tak prečo k nim nepridať aj doklady ako vodičský alebo občiansky preukaz? Niekoľko štátov, prevažne za veľkou mlákou, túto možnosť už ponúka a aktuálne sa k nim pridalo aj Nemecko.

Zaujímavosťou je, že vodičský preukaz sa nepridáva (zatiaľ) do Wallet, teda natívnej Apple peňaženky, ale do špeciálnej aplikácie ID Wallet, ktorá bola na zákazku vyvinutá pre nemecké úrady. Po stiahnutí tejto bezplatnej aplikácie si do nej môže občan Nemecka pridať svoj vodičský, ale aj občiansky preukaz.

V skratke to funguje asi takto: Ak si chce občan Nemecka pridať do tejto aplikácie svoj vodičský preukaz, tak musí mať platný občiansky preukaz s elektronickým podpisom/overovaním (podobne ako u nás). Ten je prvým krokom k overeniu základných údajov + totožnosti a následne sa do aplikácie pridáva vodičský preukaz.

Vodičský preukaz
Driver Licence – iPhone

V budúcnosti budú môcť túto aplikáciu používať aj pridružení prevádzkovatelia vozových parkov alebo spoločnosti zaoberajúce sa zdieľaním automobilov na overenie platnosti vodičského preukazu. Ďalšou možnosťou bude možnosť použiť aplikáciu „ID Wallet“ na jednoduchšie sa prihlasovanie napr. do hotelov a pod.

Dodajme, že v Amerike je možné si pridať vodičský preukaz priamo do natívnej aplikácie Wallet, no v Nemecku to aktuálne možné nie je, ale aj toto riešenie je určite prijateľné a množstvo ľudí ho jednoznačne ocení. Aplikácie ID Wallet a natívna Apple peňaženka nie sú nejako prepojené, ide o úplne samostatné aplikácie.

Prijali by ste takúto možnosť aj na Slovensku? Vodičský a občiansky preukaz v telefóne by nie len nás určite potešil!

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE