Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na výstave Autosalón Autoshow Nitra (3. – 6. októbra 2024) Volkswagen predstaví vybrané modely zo svojej ponuky, predovšetkým novinky uvedené na slovenský trh v priebehu tohto roka.

Expozícia autorizovaných predajcov značky s podporou importéra Porsche Slovakia bude v Hale A, bezprostredne pri hlavnom vstupe do výstaviska Agrokomplex Nitra. Väčšina úžitkových modelov budú vystavená  na vonkajšej ploche pred týmto pavilónom. Volkswagen pripravil časovo obmedzenú ponuku modelov Limited s bohatou výbavou v cene a atraktívnymi dodatočnými bonusmi.

Spoločnosť Porsche Slovakia v tomto roku pripravila viacero akciových modelov Limited s bohatou výbavou v cene modelu. Väčšinu z nich budú môcť vidieť návštevníci automobilovej výstavy naživo.

U slovenských zákazníkov obľúbené malé SUV T-Cross v expozícii návštevníci výstavy uvidia v najrozšírenejšej motorizácii – s prepĺňaným benzínovým trojvalcom 1.0 TSI s výkonom 85 kW (115 k) a štandardnou 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Vystavený exponát bude v atraktívnej športovo ladenej verzii R-Line Limited, doplnenej niektorými ďalšími preferovanými príplatkovými prvkami výbavy (napr. dvojzónová automatická klimatizácia Climatronic, bezdrôtové nabíjanie telefónu, atď.).

Ďalší bestseller značky v segmente SUV – Tiguan tretej generácie, ktorý sa na Slovensku začal predávať na jar tohto roku, bude vystavený ako akciový model Limited so základným pohonom mild hybrid – benzínovým štvorvalcom 1.5 eTSI s výkonom 110 kW (150 k) a v tomto prípade štandardnou 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Bohaté sériové vybavenie akciového modelu Limited zahŕňa napríklad adaptívne LED svetlomety Plus, 3-zónovú automatickú klimatizáciu Climatronic a 17-palcové disky z ľahkej zliatiny. 

Tradičný bestseller Golf, ktorý v tomto roku v ôsmej generácii oslavuje 50. narodeniny, bol na jar modernizovaný. V rámci toho dostal osviežený vonkajší vzhľad, najmodernejší infotainment a zmenené portfólio motorov z ktorého vypadli benzínové trojvalce. Návštevníci výstavy ho uvidia hneď v dvoch vyhotoveniach. Vysokú úžitkovú hodnotu poskytuje kombi Golf Variant Limited, ktoré bude vystavený s obľúbeným benzínovým štvorvalcom 1.5 TSI s výkonom 110 kW (150 k) a 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Aj v tomto prípade zákazník získa mnohé praktické príplatkové prvky v cene vozidla vrátane cúvacej kamery a elektrického otvárania a zatvárania dverí batožinového priestoru aktivovaného bezdotykovo senzorom (Easy Open&Close).

Fanúšikov športovej jazdy v expozícii Golf GTI, ktorý v rámci modernizácii dostal  motor 2.0 TSI so zvýšeným výkonom na 195 kW (265 k). Benzínový štvorvalec so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG udeľuje kompaktnému automobilu zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 5,9 sekundy (maximálna rýchlosť zostáva limitovaná na 250 km/h). Výstavný exponát vbielej farbe je okorenený adaptívnym pružením DCC a 19-palcovými diskami z ľahkej zliatiny s pneumatikami 235/35 R 19.    

Aj ďalšia tohtoročná novinka – Passat Variant novej, v poradí už deviatej generácie, bude vystavený ako akciový model R-Line Limited vybavený tradične najobľúbenejšou motorizáciou tohto modelového radu – turbodieslom 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k) v kombinácii so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Priestranné kombi, ktoré svojim formátom a komfortom presahuje rámec strednej triedy, s týmto pohonom vďaka vynikajúcej aerodynamike dosahuje maximálnu rýchlosť 223 km/h a s kombinovanou spotrebou 5,2 l/100 km (WLTP) je ideálnym vozidlom na dlhé jazdy.  Komplet R-Line Limited obsahuje oproti športovo ladenej špičkovej verzii R-Line navyše elektricky ovládané panoramatické strešné okno, 19-palcové kolesá so samozalepovacími pneumatikami, metalizovaný lak a stmavené okná vzadu.

Elektrickú alternatívu priestranného kombi s komfortom vyššej strednej triedy predstavuje nový model ID.7 Tourer. V Nitre bude vystavený v základnej verzii Pro, ktorej zadné kolesá poháňa elektromotor s výkonom 210 kW (286 k). Batéria s kapacitou 77 kWh netto mu umožňuje kombinovaný dojazd do 607 km(WLTP). Bohaté sériové vybavenie obsahuje napríklad adaptívne LED svetlomety IQ. Light, kamerový systém Area View so záberom v okruhu 360°, všestranne elektricky nastaviteľné predné sedadlá ergoActive s masážnou funkciou, automatickú 3-zónovú klimatizáciu a ďalšie prvky.  

Spolu s osobnými modelmi Volkswagen bude v hale A vystavený aj kempingový model VW California na báze modelu Multivan novej generácie v špičkovej verzii Ocean. Štvormiestny automobil, vybavený dvoma posuvnými bočnými dverami a výklopným strešným stanom s lôžkom, vyniká premyslenou koncepciou kuchynského modulu v kabíne a luxusným kempingovým vybavením.  

Ponuku značky Volkswagen Úžitkové vozidlá, vystavenú na voľnej ploche pred pavilónom A, bude reprezentovať populárny kompaktný Caddy – v základnej osobnej verzii a ako skriňová dodávka Caddy Cargo. Vystavený bude aj najväčší ľahký úžitkový model Crafter ako skriňová dodávka so základným rázvorom (L3: 3640 mm) a príplatkovou vysokou strechou. Všetky tri vozidlá budú s rovnakou základnou naftovou motorizáciou – robustným turbodieslom 2.0 TDI s výkonom 75 kW (102 k) a 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Pútačom vonkajšej expozície značky Volkswagen Úžitkové vozidlá bude luxusný pikap Amarok v najušľachtilejšej verzii vybavenia Aventura. Vystavené vozidlo s priestrannou dvojitou kabínou a pohonom všetkých kolies 4MOTION má špičkový motor V6 3.0 TDI s výkonom 177 kW (241 k) a 10-stupňovú automatickú prevodovku.

Ako osobitnú atrakciu počas piatka a soboty bude mať Volkswagen na voľnej ploche pred halou A v tzv. gastro-zóne pristavený jedinečný Curry Wurst Wagen. V ňom si budú môcť návštevníci výstavy kúpiť a ochutnať tradičný Curry Wurst v kombinácii s praclíkom a hranolkami. Túto mierne pikantnú údeninu začal Volkswagen vyrábať v roku 1973 pre jedáleň svojich zamestnancov v materskom závode vo Wolfsburgu. Za vyše 50 rokov sa klobáska ochutená žltým karí, zázvorom a čili, údená bukovým drevom a varená v pare, stala kultovým „fastfoodom“. Volkswagen ich podáva vo všetkých svojich závodoch v Nemecku, takže v súčasnosti ich denne vyrobí 18 000 kusov, čo predstavuje neuveriteľných 7 miliónov ročne.

Značky: