Vojna je zlo, no zároveň je hladná po šikovných ľuďoch, ktorí vedia vytvoriť niečo, čo bude v bojových podmienkach užitočné a s ohľadom na konflikt v susednej krajine vhodné aj na rýchle presuny.

Jedným z takýchto ľudí je Sadyk Volodymyr, ktorý vedie spoločnosť VOLS a zároveň je aj hlavným inžinierom. Tento pán pracuje so železom viac ako 20 rokov, pričom sa vo voľnom čase venoval aj občasnej výrobe rôznych bugín. Konflikt na Ukrajine však jeho zameranie zmenil a z kovových brán sa jeho výroba zmenila na výrobu špeciálnych bojových bugín, ktoré sú na fronte veľmi užitočné.

Spoločnosť VOLS postavila od začiatku konfliktu s Ruskom pre ukrajinskú armádu množstvo bugín (vraj viac ako 60 kusov) a toto je jeden z posledných počinov. Špeciálna bugina je vhodná na rýchle protitankové útoky a rýchle presuny v rámci frontu, čo je veľmi dôležitý faktor. Konflikt na Ukrajine ukázal, že rýchlosť na fronte je extrémne dôležitá a život zachraňujúca ­– predovšetkým s ohľadom na drony, ktoré zmenili formu boja a stali sa brutálnym strašiakom a eliminátorom zároveň.

UTV od spoločnosti VOLS si do veľkej miery „požičalo“ dizajn od amerického špeciálneho vozidla Desert Patrol Vehicle (DPV), ktoré vyrába spoločnosť Chenoweth Racing Products, Inc. Portál Army Recognition Group uvádza, že „Tento typ vozidla je veľmi užitočný na vykonávanie partizánskych operácií, predovšetkým vďaka svojmu protitankovému zbraňovému systému môže ľahko zasiahnuť cieľ a potom sa rýchlo presunúť na inú pozíciu bez toho, aby ho bolo možné jednoducho spozorovať.“

VOLS je poháňaný 1,9-litrovým preplňovaným dieselovým motorom od Volkswagenu, ktorý posiela všetok výkon na zadné kolesá a 38-litrová palivová nádrž mu umožňuje prejsť až 500 kilometrov, čo je na presuny rôzneho druhu viac než dostatočné. Ideálna by asi bola 4-kolka, no také ľahké vozidlo by si malo poradiť aj s pohonom výhradne zadných kolies. Svetlá výška je viac ako 33 centimetrov.

Použité pneumatiky sú hybridom medzi UTV a klasickým automobilovým obutím, čo by malo uľahčiť výmeny a opravy v teréne. Dôležitý je kvalitný vzor dezénu, v tomto prípade sú to výrazné štuple, ktoré sa dokážu výborne predierať terénom.

VOLS UTV
VOLS UTV

Čo sa týka ochrany posádky, tak tá je otvorenou konštrukciou limitovaná, no napr. použité sedadlá dokážu odolať zbraniam kalibru 7,62 (napr. AK-47). Z pohľadu výzbroje je však možné na túto platformu nainštalovať raketomet, guľomet, granátomet alebo ju ako celok jednoducho využiť na presun špeciálnych jednotiek na potrebné miesto. Rovnako tak ju je možné využiť aj na rýchlu evakuáciu zranených z frontu do ošetrovní.

Zdroj: rideapart.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté