Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Olympijské hry v Paríži majú potenciál podnietiť k pravidelnému pohybu a zlepšeniu zdravia populácie
  • Umelá inteligencia prispeje k presnejším a spravodlivejším hodnoteniam športovcov aj väčšej bezpečnosti účastníkov hier
  • Hry podľa Allianz zvýšia HDP Francúzska o 10 miliárd eur, Paríž očakáva rekordný prílev turistov

Pred zajtrajším štartom olympijských hier 2024 v Paríži zdôrazňuje najnovšia správa Allianz spoločenské a dlhodobé ekonomické benefity, ktoré môže najväčšie športové podujatie na svete priniesť. Olympijské a paralympijské hry v Paríži 2024 sľubujú, že budú viac než len športovým podujatím – majú byť katalyzátorom globálnej jednoty a hospodárskeho rastu.

Sila participácie: Zdravie a pohoda

Už starí Gréci chápali dôležitosť fyzickej zdatnosti, skrytú vo výroku Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ
(V zdravom tele zdravý duch). Táto tradícia cenenia si zdravia a pohody žije dodnes. Moderné hry ponúkajú jedinečnú príležitosť inšpirovať k fyzickej aktivite a zlepšeniu zdravia populácie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pomáha pravidelná fyzická aktivita predchádzať neprenosným ochoreniam a zlepšiť duševné zdravie. Ako však zdôrazňuje správa Allianz, úroveň fyzickej aktivity zostáva alarmujúco nízka, keď 23,7 percent dospelých v USA a 45 percent v EÚ 27 sa pravidelne nehýbe. Paríž 2024 má potenciál zvrátiť tento trend. Inšpirované olympijským krédom Pierra de Coubertina: „Dôležitá vec v živote nie je víťazstvo, ale boj,“ majú hry potenciál podnietiť globálne hnutie za zlepšenie zdravia. Iniciatíva zaviesť denné 30-minútové cvičenie na francúzskych základných školách, chce vštepiť zdravé návyky 4,2 miliónom žiakov. Inšpirácia olympijskými a paralympijskými hrami by mohla do roku 2030 potenciálne zabrániť takmer 500 miliónom nových prípadov neprenosných chorôb, čím by svetový zdravotný systém ušetril ročne približne 25,7 miliardy eur.

Posilnenie postavenia žien prostredníctvom športu

V starovekom Grécku boli hry výlučne mužskou záležitosťou. Moderné hry sa však stali silnou platformou na podporu rodovej rovnosti. Výskum naznačuje, že šport môže výrazne zvýšiť sebadôveru žien, vytrvalosť a schopnosť tímovej práce – atribúty, ktoré sa premietajú do vyšších akademických a kariérnych úspechov. Ohromujúcich až 94 percent žien na najvyšších manažérskych pozíciách má za sebou športovú minulosť, čo podčiarkuje jeho hlboký vplyv na rozvoj vodcovstva.

Záväzok k udržateľnosti

Paríž 2024 stanovuje nové kritériá udržateľnosti s cieľom znížiť uhlíkovú stopu hier o viac ako polovicu, na približne 1,6 milióna ton emisií CO₂ , v porovnaní s približne 3,5 miliónmi ton CO₂ vypustenými počas hier v Londýne 2012 a v Riu 2016. Tento ambiciózny cieľ podporuje využívanie 95 percent existujúcej a dočasnej infraštruktúry, obnoviteľné zdroje energie a ekologické riešenia, ako je podzemný vodný chladiaci systém. Po skončení hier sa olympijská dedina zmení na nízkouhlíkovú rezidenčnú a obchodnú štvrť, ktorá bude ukážkou trvalo udržateľného rozvoja miest.

Technologické inovácie: Olympiáda novej generácie

Olympijské a paralympijské hry boli vždy na čele technologického pokroku. Od zavedenia automatických časovacích zariadení v roku 1896 až po použitie výpočtovej techniky v roku 1964, sa hry neustále vyvíjali. Výnimkou nebude ani Paríž 2024, ktorý využíva generatívnu umelú inteligenciu (GenAI) a nové technológie na zlepšenie zážitku pre športovcov aj verejnosť. Pomocou technológie „digitálneho twinningu“ môžu organizátori navrhnúť a optimalizovať miesta v digitálnom svete. Hodnotiace systémy poháňané AI v gymnastike poskytnú spravodlivejšie a presnejšie hodnotenia, zatiaľ čo pokročilé sledovacie systémy zaistia bezpečnosť všetkých účastníkov.

Ekonomický vplyv: Nárast HDP

Očakáva sa, že Paríž 2024 zvýši HDP Francúzska o 10 miliárd eur, pričom len cestovný ruch prispeje sumou 1,8 miliardy eur. Prílev turistov, ktorý by mal v roku 2024 dosiahnuť rekordných 95,2 milióna, výrazne prospeje sektoru hotelierstva, gastro služieb a dopravy. Hry navyše vygenerujú 8,3 miliardy eur prostredníctvom výdavkov na infraštruktúru a organizáciu, so značnými investíciami do verejných a súkromných projektov. Je zaujímavé, že finančný dopad presahuje rámec okamžitého ekonomického oživenia. Organizovanie hier totiž často slúži ako katalyzátor liberalizácie obchodu a dlhodobého hospodárskeho rastu. Podujatie tiež ponúka miestnym malým a stredným podnikom platformu na získanie lukratívnych zákaziek, čím sa oživí regionálna ekonomika. Napríklad 25 000 malým a stredným podnikom, ktoré sú pripravené participovať na hrách, sú „sľúbené“ zákazky v hodnote najmenej 2 miliardy eur, čo podčiarkuje široký ekonomický dosah hier.

Dedičstvo infraštruktúry a bývania

Starovekí Gréci stavali veľké štadióny, ktoré dodnes stoja ako dôkaz ich inžinierskej zdatnosti. Infraštruktúrne dedičstvo Paríža 2024 bude podobne hlboké. Rozvoj nových liniek metra a premena olympijskej dediny na pulzujúcu komunitu, zlepší obývateľnosť mesta a vyrieši nedostatok bytov. Hry budú tiež stimulovať zlepšenie dopravy a ďalšej kritickej infraštruktúry, z čoho budú mať prospech Parížania ešte dlho po zhasnutí olympijského ohňa. Investície do infraštruktúry, vrátane 4,4 miliardy eur do rôznych súvisiacich projektov a ďalšie odhadované 3 miliardy eur na bezpečnosť, podčiarkujú komplexné plánovanie a ekonomický rast, ktorý hry poháňajú. Očakáva sa, že tieto vylepšenia pozdvihnú celosvetové postavenie Paríža a poskytnú trvalé výhody pre jeho obyvateľov. Olympijské a paralympijské hry v Paríži v roku 2024 sľubujú, že budú pozoruhodným podujatím nielen kvôli atletickým výkonom, ale aj pre trvalé spoločenské a ekonomické výhody, ktoré prinesú. Hry sú silnou pripomienkou toho, čo môžeme dosiahnuť, keď sa spojíme, od podpory zdravia a rodovej rovnosti až po podporu udržateľnosti a technologických inovácií.

Značky: