Titul za najlepší nový smartfón na tohtoročnom veľtrhu MWC v Barcelone si právom odniesla vlajková loď od Sony. Bude to stačiť, aby japonská firma začala stúpať v predajoch na úroveň svojich najúspešnejších konkurentov?

Viete, čo majú spoločné Nokia 808 PureView, HTC One, Samsung Galaxy S6 Edge a LG G5? Je to titul najlepšieho nového smartfónu výstavy MWC, ktorý tento rok získala Xperia XZ Premium.

Porovnanie displejov: Vľavo Sony Xperia Z5 Premium, vpravo XZ Premium s podporou 4K HDR

Sony totiž ukázalo, že v časoch, kedy väčšina ľudí čaká na predstavenie vlajkových lodí najväčších hráčov, ktorými sú Samsung a Apple, dokáže na trh priniesť špičkové zariadenie s revolučnými inováciami. Kým na Slovensku sa Sony darí veľmi dobre z dôvodu aktivity lokálneho zastúpenia a výborným vzťahom s operátormi, v globálnom merítku sa pravidelne umiestňuje v druhej polovici prvej desiatky. Nedá sa tvrdiť, že Japonci by parametrovo a funkčne za ostatnými zaostávali. Podobne ako taiwanskému HTC sa im však z rôznych dôvodov nepodarilo podchytiť si majoritu používateľov.

Nádej na zmenu prišla s predstavením minuloročného top modelu Xperia XZ, ktorý zaujme kvalitným spracovaním, elegantným dizajnom i výborným fotoaparátom. Skutočným prelomom by mal byť práve jeho nástupca, Xperia XZ Premium. Ten má lákať ešte vyšším výkonom vďaka použitému procesoru Snapdragon 835 či kvalitnejším fotoaparátom, ktorý umožňuje nahrávať spomalené videá pri 960 fps.

Takto sa vytvorí spomalené video. Základom je snímacia frekvencie 960 záberov za sekundu

A vo výbave je aj systém prediktívneho zaostrovania, ktorý zaistí, že to, čo odfotíte bude žiletkovo ostré.

Hlavným tromfom prémiového modelu však bude jeho 5,5 palcový displej. Sony sa môže pýšiť prvým smartfónom na svete s rozlíšením 4K a podporou HDR. Niežeby to bol prvý displej od Japoncov so 4K displejom. Ten už mala aj vlajková loď spred dvoch rokov, Xperia Z5. Displej v posledných dňoch predstavenej novinky je určite o poznanie lepší a práve plná podpora HDR obsahu by mala byť kľúčom k jej úspechu.

Toto je základ úplne nového fotoaparátu integrovaného s pamäťou

Xperia Z5 nemohla pred dvomi rokmi lámať predaje z pochopiteľného dôvodu. Pre jej 4K displej s ultra vysokým rozlíšením v tom čase chýbalo dostatočné množstvo kompatibilného obsahu, čo znamenalo, že používatelia nemohli naplno využiť jeho potenciál.

Áno, je tu už podpora nielen rozlíšenia 4K ale aj HDR (High Dynamic Range)

Sony sa poučilo a uzatvorilo partnerstvo s Amazonom. Prostredníctvom služby Amazon Prime Video, ktorá je dostupná od decembra minulého roka aj na Slovensku, bude streamovať obsah v ultra vysokom rozlíšení.

Doteraz sa HDR dalo sledovať len na televízoroch. Sony Xperia XZ Premium to prináša aj do smartfónu

Streamovacia služba od Amazonu je lacnejšia, ako Netflix či HBO GO, treba však jedným dychom dodať, že ponúka filmy i seriály v anglickom jazyku a slovenská lokalizácia zatiaľ chýba. Práve dostatok kompatibilného obsahu bude určujúci, či Xperia XZ Premium bude globálne úspešná.

Otvorenou otázkou ostáva kompatibilita s virtuálnou realitou. Okrem spomínanej podpory služby od Amazonu by práve podpora VR mohla byť ďalším dôvodom, prečo by mal človek investovať nemalú čiastku do smartfónu so 4K HDR rozlíšením, ktoré mu bude pri bežnom používaní zrejme zbytočné.

Sony zatiaľ nepotvrdilo, či Xperia XZ Premium bude podporovať VR platformu DayDream od Google. Budeme si tak musieť počkať na máj, respektíve jún tohto roka, kedy by sa mal smartfón dostať do predaja. Jeho cenovka sa bude pravdepodobne pohybovať na úrovni približne 900 eur. To je aspoň náš odhad.

Fotogaléria felefónu Sony Xperia XZ Premium:

Na článku spolupracoval Ondrej Macko

Viac informácií o telefóne Sony Xperia XZ Premium: 

MWC: Sony Xperia XZ Premium má špičkové parametre a natočí spomalené video, ako žiaden iný smartfón