Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne od soboty 26. júna budú môcť postupne nachádzať v mobilnej aplikácii VšZP digitálne COVID osvedčenie EÚ.

Ide o potvrdenie o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, ktoré uľahčí bezpečný voľný pohyb občanov v EÚ počas pandémie COVID-19. V blízkej budúcnosti sa v mobilnej aplikácii bude zobrazovať aj osvedčenie o prekonaní ochorenia COVID-19 a o výsledku PCR testu. Cez aplikáciu bude možné stiahnuť si osvedčenie do svojho telefónu a stane sa použiteľným aj v režime offline. Informácie sa teda zobrazia aj bez prístupu na internet.

V mobilnej aplikácii VšZP sa budú zobrazovať osvedčenia, ktoré vystavuje NCZI. COVID osvedčenie EÚ platí vo všetkých krajinách EÚ, ktoré budú uznávať vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a dobrovoľne budú môcť akceptovať aj ďalšie preparáty, ako napríklad ruský Sputnik V. Elektronickú verziu osvedčenia je možné stiahnuť a uložiť v mobilnom zariadení. Poistenci však môžu požiadať aj o papierovú verziu.

Najjednoduchšie a najbezpečnejšie však je mať COVID osvedčenie EÚ v mobilnej aplikácii – máte ho totiž stále so sebou, bez rizika straty, s ochranou osobných a citlivých údajov. Poistenci VšZP si ju môžu aktivovať aj pomocou tvárovej biometrie. Potrebný je k tomu len mobil s operačným systémom Android alebo iOS, platný občiansky preukaz a niekoľko minút času.

Obe verzie, digitálna aj papierová, budú mať kód QR, ktorý obsahuje základné informácie, ako aj digitálny podpis. Ten potvrdzuje pravosť COVID osvedčenia EÚ a zároveň ho chráni pred falšovaním. Osvedčenie je teda bezpečné a chránené. Obsahuje pritom iba základné informácie o poistencovi a nevyhnutné údaje týkajúce sa očkovania, resp. testovania. Pri kontrole nie sú o vás k dispozícii žiadne iné zdravotné údaje. Vydáva sa v štátnom jazyku a v angličtine.

V prípade, ak nájdete v osvedčení chybu alebo ak nemáte v appke konkrétne osvedčenie, je potrebné kontaktovať NCZI, ktoré tieto osvedčenia vydáva a garantuje aj ich korektnosť.

Viac o COVID preukaze EÚ

Slovensko bude mať COVID pass aplikáciu dokonca skôr ako iné krajiny EU

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.