Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo, že už od tejto soboty (26. 6.) sa bude na Slovensku dať využívať aplikácia pre zelený COVID pass, ktorú bude možné využívať na zjednodušené prekračovanie hraníc v rámci krajín EÚ. Pritom oficiálny termín na spustenie tejto aplikácie pre väčšinu krajín EÚ je až 1. júla 2021.

A nemusí zostať len pri prekračovaní hraníc, použitie tejto aplikácie môže byť aj pri kontrolovanom vstupe do niektorých priestorov, na hromadné udalosti a to tak na Slovensku ako aj v zahraničí. Minister zdravotníctva vyhlásil, že aplikácia je pripravená tak, aby sa za jeden deň dala aktivovať pre milión ľudí. Stať by sa tak malo už od tejto soboty a ak teda budete len tak skúšať, či to naozaj funguje a pritom cestovať nikam nepotrebujete, môžete spôsobiť, že zabránite v jej aktivácii ľuďom, ktorí to skutočne napr. na cestovanie potrebujú. Minister zdravotníctva tak vyzýva k našej ohľaduplnosti.  Nie je sa kam ponáhľať.

Táto jediná aplikácia pritom nahradí množstvo papierových potvrdení, ktoré možno máte z testov alebo z očkovaní, prípadne aj iné elektronické potvrdenia. Platí v celej Európskej únii a bude nás pravdepodobne sprevádzať až do skončenia pandemickej situácie vo svete.

Čo všetko obsahuje?

Zelený Covid pass obsahuje informácie o očkovaní, očkovacej látke, prekonaní choroby Covid-19 aj s konkrétnymi dátumami, ale aj o platných výsledkoch testov. Zatiaľ je otázkou, ako to bude s výsledkami antigénnych testov, ktoré sa v zelenom Covid passe objavia až neskôr – konkrétne až od 9. júla 2021. Súvisí to s tým, že testovacie miesta pre antigénové testovanie musia byť po novom registrované v európskom systéme a to bude nejaký čas trvať. Zo 600 MOM miest ich zostane na Slovensku len 100, ktoré to sú zatiaľ verejnosť nevie. Od júla sú pritom antigénové vyšetrenia na Slovensku spoplatnené. Cena je v závislosti od konkrétneho MOM a toho či ste alebo nie ste dopredu objednaná v sume od 10 po 16 eur.

Vyššie spomenutú aplikáciu budú využívať aj ostatné štáty EÚ, nie je to teda čisto slovenská aktivita.

Dva rady na hraniciach

Stále bude pritom možné cestovať po EÚ aj s papierovými potvrdeniami, váš pohyb sa však v tomto prípade môže výraznejšie spomaliť. Je pravdepodobné, že na hraniciach vzniknú dva rady – pre majiteľov zelených Covid passov a pre ľudí bez neho.

Pre majiteľov zeleného Covid passu pritom bude stačiť na hranici ukázať príslušný QR kód a po overení totožnosti pokračujete v ceste. Kontrolný orgán len dostane informáciu, či vás môže do krajiny vpustiť alebo nie. Pritom každý štát v rámci EÚ môže mať na vstup odlišné podmienky. Ich detaily sa dajú nájsť napr. na stránke Ministerstva zahraničných vecí.

Pri návrate na Slovensko bez karantény treba očkovanie

Stále platí to, čo sme uviedli v predchádzajúcom článku, teda že pri návrate na Slovensko zo zahraničia vám nebude stačiť na vyhnutie sa karanténe ani prekonanie choroby ani negatívne výsledky z testov. V týchto prípadoch budete musieť absolvovať karanténu – štátnu alebo domácu s príslušnou aplikáciou eKaranténa (po jej zásadnom vylepšení z minulého roka). Po ohlásení tohto kroku záujem o očkovanie vo vakcinačných centrách raketovo narástol. Ministerstvo zdravotníctva ztiež uviedlo, že pri telefonickom prihlasovaní na očkovanie bude pre vás dostupná informácie, koľko ľudí ešte na vybavenei čaká pred vami.

Jediná možnosť ako sa vyhnúť karanténe je mať kompletne ukončené očkovanie. Dôvodom tohto kroku je podľa Ministerstva zdravotníctva príchod nového Delta variantu (a jeho verzie Plus) na Slovensko práve zo zahraničia. Momentálne tento variant vírusu naberá na sile napr. v Česku.

Možno aj do krajín mimo EÚ

Podľa Ministerstva zahraničia je zelený Covid Pass cesta ako sa dostať do tretích krajín sveta, ktoré sú pre nás dnes uzavreté. Príkladom je USA, kam sa ako obyvateľ Slovenska dostanete len vtedy, ak preukážete, že posledných 14 dní ste boli mimo krajín EÚ. Vzhľadom na vývoj pandemickej situácie vo svete je toto rozhodnutie vlády USA dosť nelogické, ale zato platné.

Celý vývoj aplikácie má pritom na starosti štátna akciová spoločnosť Slovensko IT z Košíc. Upozorňujeme na náš podcast, v ktorom sme hovorili so šéfom tejto firmy a odpovedal nám aj na otázku, koľko vývoj takejto aplikácie stojí a prečo sa niektoré z vyvinutých aplikácií v minulosti nepoužívali.

Pozrite si aj 

Digitálny COVID preukaz EÚ už nájdete v prvej aplikácii. Ľudia zatiaľ dostávajú certifikáty v PDF (priebežne aktualizované)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.