Podobne ako iné produkty v segmente mobilného príslušenstva, vyvíjali sa aj powerbanky. Nezvyšovala sa však len ich kapacita a tomu odpovedajúci počet nabití vášho smartfónu alebo tabletu, ale aj technológie, ktoré so sebou prinášali.

V tomto článku sa pozrieme na to, aké powerbanky dnes existujú, na čo si dať pozor pri výbere a pridáme tipy na vhodné modely.

Využitie powerbanky nájde svoje opodstatnenie nielen v čase letných dovoleniek, ale aj bežných pracovných dní, najmä vtedy, keď cestujete. V autobuse, vo vlaku alebo napríklad v lietadle budete mať istotu, že si môžete pozrieť na smartfóne alebo tablete film a nemusíte sa obávať toho, že po príchode do vašej destinácie nebudete mať smartfón dostatočne nabitý na vybavovanie ďalšej agendy. Je dobrý pocit, keď viete, že si vaše zariadenie budete môcť kedykoľvek nabiť, avšak treba prijať to, že so sebou nosíte ďalšie príslušenstvo.

Kapacita = veľkosť

Vývoj batérií sa za posledné 2 roky posunul. Aj vďaka tomu máte možnosť mať 5000 mAh batériu v smartfóne alebo 4200 mAh batériu v prípade veľmi tenkých telefónov. Možno sa vám tieto kapacity nezdajú ako dostatočné. Predstavte si ale, že pred niekoľkými rokmi sme mali v smartfónoch len sporadicky 4000 mAh batériu a aj to boli poriadne hrubé kúsky. S týmto priamo súvisí aj výber vašej powerbanky. Ak totiž používate napríklad iPhone alebo najnovší Samsung Galaxy a chcete mať možnosť tieto smartfóny nabiť aspoň dvakrát na plnú kapacitu, budete potrebovať powerbanku s kapacitou 15 000 mAh.

Tomu bude ale odpovedať aj jej veľkosť, čo už nemusí byť také praktické na každodenné nosenie. Toto si musíte zvážiť sami. Existujú aj powerbanky, ktoré sú menšie, napríklad s kapacitou 8000 mAh. Tu zase treba zobrať do úvahy to, že váš smartfón nabijete na plnú kapacitu len jedenkrát. Tiež treba samozrejme počítať aj s tým, že občas bude treba nabiť samotnú powerbanku.

Tento článok vás prirodzene od kúpy powerbanky nemá odradiť, no je dobré zvážiť tieto záležitosti a najmä to, ako si predstavujete používanie doplnkového energetického zariadenia a či ho vôbec a na aké situácie reálne potrebujete.

Powerbanka nemá zvyčajne plnú kapacitu takú, ako uvádza výrobca. Vezmime si napríklad powerbanku s kapacitou 10 000 mAh, ktorá má reálnu kapacitu nad úrovňou 8000 mAh. Do toho treba započítať aj energetické straty pri nabíjaní. Aj to je dôvod, prečo jednoduchá matematika nestačí a ak máte smartfón s 5000 mAh batériou, nepostačí vám powerbanka s dvojnásobnou kapacitou na to, aby ste smartfón nabili dvakrát.

Akú kapacitu potrebujete?

Do 5000 mAh – Základné nabitie vášho smartfónu o niekoľko desiatok percent. Vhodné napríklad na nabíjanie hodiniek, alebo ako čo najľahší záložný zdroj. Váži približne 100 gramov.

Do 10 000 mAh – Ideálna na každodenné nosenie a možnosť kedykoľvek nabiť aspoň raz úplne vybitý smartfón. Hmotnosť je vyššia, a to približne 220 gramov.

Do 20 000 mAh – Energia pre smartfón na niekoľko dní, vhodná napríklad na chatu. Podľa parametrov aj na nabíjanie notebooku. Váži približne 350 gramov.

Viac ako 20 000 mAh – Zásoba energie na niekoľko dní alebo ako alternatívny zdroj pre váš notebook. Napríklad model VIKING W24W s kapacitou 24 000 mAh má hmotnosť 550 gramov.

Powerbanka VIKING W24WZdroj: Viking
Powerbanka VIKING W24W

Dôležité vlastnosti

Dobrou správou je, že ochranné technológie, ako napríklad proti prebitiu, skratu, alebo nadmernému zahrievaniu, už powerbanky obsahujú v základe. Dá sa povedať, že ide o štandardnú súčasť každého modelu. Po výbere správnej kapacity pre vás bude potrebné zohľadniť aj počet dostupných portov, prípadne ďalšie vlastnosti. Napríklad môžete využiť prítomnosť bezdrôtového nabíjania zariadení alebo solárny panel, ktorý bude slúžiť na nabíjanie samotnej powerbanky.

Je zrejmé, že menej tradičné funkcie, ako napríklad spomínaný solárny panel až tak pri cestovaní vlakom nevyužijete, no ak chodíte na chatu alebo na turistiku, je to jedno z najlepších riešení, ako mať záruku dostupnosti energie. To za predpokladu, že bude tomu zodpovedať aj počasie a bude svietiť slnko. V tejto súvislosti oceníte aj powerbanky, ktoré majú napríklad aj LED svietidlo. Možno budete argumentovať, že takéto niečo máte aj vo vašom smartfóne, ale v stane alebo v chatke, kde nemáte elektrifikáciu, príde táto funkcia vhod.

Moderné powerbanky majú 2 porty typu USB-A, 2 porty typu USB-C, prípadne kombináciu týchto portov či už vo väčšom alebo menšom množstve. Dnes už považujeme za nevyhnutné, aby malo toto zariadenie podporu rýchleho nabíjania, napríklad Quick Charge 3.0 alebo Power Delivery. Tu ide o to, aby sa aj vaše smartfóny s podporou rýchleho nabíjania mohli nabíjať rýchlejšie. Druhá technológia je určená skôr do segmentu notebookov a zariadení s podporou technológie PD. Bez toho sa prenosný počítač nebude dať nabiť alebo len veľmi ťažko.

Existujú powerbanky, ktoré majú uvedené rýchle nabíjanie v hodnote napríklad 22,5 W. To je však na nabíjanie prenosného počítača málo. Dnes sa javí dvojnásobok tejto hodnoty ako základ. Optimálne riešenie je použiť powerbanku s minimálne 65 W výstupom, ideálne so 100 W. Sú totiž prenosné počítače, ktoré sú výkonnejšie a pripojením slabšieho napájacieho adaptéra nemusia nabíjanie vôbec povoliť.

V tejto súvislosti máme pre vás ešte jeden tip. Ak potrebujete nabiť prenosný počítač a máte powerbanku, ktorá má výstupný výkon len 45 W, vypnite v nastaveniach prenosného počítača podporu rýchleho nabíjania. Nabíjanie v bežnom režime by malo fungovať aj so slabšou powerbankou. Pravdepodobne budete musieť notebook aj vypnúť.

Ruka v ruke s rýchlym nabíjaním ide aj podpora takéhoto nabíjania pre samotnú powerbanku. Pri nákupe si overte či aj samotné zariadenie podporuje jeho rýchle nabíjanie. Zoberte do úvahy aj to, že rýchle nabíjanie podporuje väčšina powerbánk len z jedného konektora respektíve len pre jedno zariadenie. Ak teda pripojíte viacero zariadení, zväčša ani jedno z nich nebude nabíjané najväčším možným výkonom.

V našom článku nájdete tie lepšie modely, ktoré to umožnia a nabíjací výkon rozdelia čo najlepšie medzi svoje konektory. Výrobcovia neraz pridávajú aj doplnky vo forme displejov, ktoré nahradili LED diódy na indikáciu stavu kapacity. Avšak toto už považujeme za kozmetickú záležitosť. Displeje nájdete pri drahších modeloch, najčastejšie s vysokým výkonom vhodným na nabíjanie notebookov. Ďalej upozorňujeme aj na to, že dnes výrobcovia používajú prevažne hliník, a to znamená zvýšenú možnosť poškriabania iných zariadení pri prenášaní.

Pre smartfóny

Viking EP16W – Vhodná na kempovanie aj vďaka tomu, že sa dá nabíjať solárne. Káble pre jednotlivé konektory sú súčasťou powerbanky a môžete s ňou nabíjať iPhone alebo staršie zariadenia cez microUSB alebo USB-C. Súčasťou je aj kábel, ktorým sa powerbanka nabíja. Má podporu bezdrôtového nabíjania, avšak iba s výkonom 5 W, a to platí aj pre drôtové nabíjanie. Ide teda o pomalú powerbanku s kapacitou 16 000 mAh. Cena je 55 €.

Viking EP16WZdroj: Viking
Viking EP16W

PowerCube CubeNest S1B0 – Magnetická powerbanka s kapacitou 5000 mAh a maximálnym výkonom 18 W (15 W pre bezdrôtové nabíjanie). Jej hlavnou výhodou sú rozmery a fakt, že podporuje systém uchytenia MagSafe. Vďaka tomu sa dá smartfón celkom dobre používať aj v čase, keď ho nabíjate. Má len jeden výstup vo forme konektora USB-C. Cena: 35 €.

PowerCube CubeNest S1B0Zdroj: PowerCube
PowerCube CubeNest S1B0

Xiaomi 10W Wireless Power Bank – Univerzálna powerbanka, ktorá má kapacitu 10 000 mAh, má výkon nabíjania cez kábel 22,5 W. Pri bezdrôtovom nabíjaní poskytne výkon 10 W. Nabíja sa cez port USB-C, ktorý je zároveň aj výstupný na nabíjanie iných zariadení. Na tento účel môžete využiť aj port USB-A. Cena: 30 €.

Powerbanka XiaomiZdroj: Xiaomi
Powerbanka Xiaomi

AlzaPower Thunder 10 000 mAh – Jedna zo skutočne najuniverzálnejších powerbánk na trhu podporuje až 8 protokolov rýchleho nabíjania vrátane PD, či rýchle nabíjanie značiek Huawei alebo Apple. Celkový výkon je 18 W, platí pre vstup aj výstup. Súčasne sa dajú nabíjať 2 zariadenia pomocou USB-A alebo USB-C. Do pozornosti ju dávame najmä používateľom iPhonov, keďže je tu lightning konektor ako vstupný a môžu powerbanku nabíjať svojou nabíjačkou k telefónu. Cena: 22 €.

AlzaPower Thunder 10 000 mAhZdroj: Alza
AlzaPower Thunder 10 000 mAh

Nabíjame notebooky

Anker 737 – S kapacitou 24 000 mAh nabijete podľa výrobcu iPhone 13 takmer päťkrát a Samsung Galaxy S22 viac ako štyrikrát do plnej kapacity. Poskytne 140 W výstup, takže je priam ideálna aj na výkonnejšie notebooky. Súčasťou je displej, na ktorom vidíte zostávajúcu kapacitu a takisto aj výkon nabíjania pre každý USB port. Celkovo má 3 porty, z toho 2 USB-C a 1 USB-A s max. 18 W výstup. S dostatočne výkonným zdrojom nabijete túto powerbanku za menej ako hodinu, keďže aj na jej nabitie je podporovaný výkon 140 W. Jej hmotnosť je vyššia, a to až 630 gramov. Cena:150 €.

Anker 737Zdroj: Anker
Anker 737

Baseus Blade – Kapacita 20 000 mAh a výkon 100 W bude postačovať aj pre notebooky so silnejšou konfiguráciou, typicky dedikovanou grafickou kartou. Má plochý dizajn, vďaka čomu sa bude jednoduchšie prenášať. Powerbanka má 2 porty USB-C a dva porty USB-A. Na displeji zobrazuje aktuálne napätie a prúd, ako aj zostávajúcu kapacitu. Powerbanku nabijete s príkonom 65 W. Cena: 89 €

Baseus BladeZdroj: Baseus Blade
Baseus Blade

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.