Chcú nás vyhľadávače chrániť? Možno.

V každom prípade je to iniciatíva proti nelegálnemu obsahu. Neznamená to, že by vyhľadávač DuckDuckGo odstránil zo svojej databáze niektoré weby. Na The Pirate Bay sa stále dostanete priamo z výsledkov hľadania. Vyhľadávač však odstránil vyše 2000 odkazov z funkcie Bangs.

Ide o priame skratky ako napríklad !a, !yt atď. Tieto zhodou okolností fungujú, no blokované sú odkazy na torrentové siete, pirátske weby a iné stránky, kde vyhľadávač zaznamenal prítomnosť škodlivých kódov v dlhodobom meradle.

Bangs funguje takto. Zadáte !yt vyhľadávaný výraz a dostanete výsledky priamo zo stránky, ako keby ste išli na ňu a až do jej vyhľadávacieho poľa zapísali výraz na vyhľadanie. Knižnica Bangs je v súčasnosti obrovská a vzrástla až na 10 000 podporovaných skratiek.

DuckDuckGo však toto nerobí len v rámci iniciatívy bezpečnejšieho hľadania, ale aj v rámci čistiacej operácie. Je mnoho Bangs odkazov, ktoré už nefungujú, nakoľko cieľové weby nie sú v prevádzke. Primárnou činnosťou však zostáva nepodporovať softvérové pirátstvo.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Sťahujete cez torrenty? Dôrazne odporúčame uTorrent WEB neinštalovať

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.