Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prinášame vyhlásenie občianskeho združenia Slovensko.Digital k medializovaným podozreniam z IT korupcie na ministerstve vnútra SR.

Nedávno nami otriasla správa o násilnej smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Vo svojej práci sa venoval aj prepojeniam IT biznisu na politiku. Včera sa objavili ďalšie podozrenia z korupcie pri IT nákupoch v rezorte ministerstva vnútra. Veríme, že orgány činné v trestnom konaní ich dôkladne prešetria.

Našou rolou je upozorňovať na problémy informatizácie, prinášať odborné návrhy na ich riešenie a budovať tak dôveryhodné inštitúcie. Od nášho vzniku vyzývame členov IT komunity, aby sa konštruktívne zapájali do riešenia problémov slovenskej informatizácie. V tomto momente ešte viac pociťujeme potrebu podporiť občiansku angažovanosť a zodpovedné konanie. Chceme podporiť každého člena IT komunity, úradníka alebo zamestnanca, ktorý disponuje informáciami dôležitými pre objasnenie nekalých praktík v štátnom IT, aby ich ohlásil na polícii alebo sa obrátil na naše občianske združenie. V spolupráci s partnerskými organizáciami na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti urobíme všetko preto, aby dostal adekvátne právne poradenstvo a ochranu.

Chceme pokračovať v odkaze Jána Kuciaka a bojovať za objasnenie káuz, ktorým sa venoval. Myslíme si, že dôkladným vyšetrením podozrení a konštruktívnymi návrhmi riešení vieme prispieť k budovaniu dôvery verejnosti v štátne inštitúcie.

Koniec vyhlásenia občianskeho združenia Slovensko.Digital k medializovaným podozreniam z IT korupcie na ministerstve vnútra SR.