Test výkonných notebookov otvárame hneď tromi unikátmi. Dva z nich sú ako bratia, jeden menší, druhý väčší a tretí je zaujímavý svojím spracovaním. V štýle temnej sily vesmíru prichádza špeciálna Star Wars edícia multimediálneho notebooku.

Dell XPS 13

Super ultrabook od Dellu. Jednoduché, no maximálne výstižné označenie tohto ultimátneho stroja. Stačí prvý pohľad a viete, že ide o niečo výnimočné. Napríklad 13,3″ displej v tele 11″ notebooku. Vďaka displeju typu InfinityEdge výrobca minimalizoval okraje. Len približne 5 mm rám je predzvesťou novej generácie notebookov. Na pohľad pri takto kompaktnom stroji je to skutočne hodnotná funkcia.

dell_xps_13_tip_nowat

Výrobca pridal aj odolnejšie telo, chránené z oboch strán hliníkom a opierka na ruku má pogumovanie. Presne také, ako aj väčší model od Dellu v tomto teste. Klávesnica je veľmi pohodlná. Nie je najtichšia, no dobre sa na nej píše a má dva stupne podsvietenia bielou farbou. Dobre sa pracuje aj na touchpade. Ten nahmatáte zvlášť ľahko, nakoľko je veľmi hladký. Minimálne pri porovnaní s opierkou na ruky.

Existuje viacero konfigurácií displeja. Aj so super vysokým rozlíšením, ktoré vám je reálne nanič. Naša už tak drahá verzia s bezdotykovým Full HD displejom sa nám vlastne páčila najviac. Pri tomto koncepte dotykový displej nie je treba a Full HD na 13,3″ displeji sa dá používať. Kĺb displeja je pevný a drží v každom uhle. Špecialitou je kvalita tela a zvukový systém Waves MaxxAudio Pro.

Je to skutočne poznať a reproduktory sú umiestnené na bočnej hrane tenkého rámu. Hrajú vynikajúco a toto vôbec nepreháňame. Ocenili sme čisté rozhranie a jediný svietiaci prvok aj tlačidlo na zapnutie v hornom rohu nad klávesnicou. Nechýbajú signalizačné LED diódy stavu akumulátora na bočnej hrane. Portová výbava je adekvátna bežným potrebám a telu zariadenia. Nemáme žiadne výhrady.

Parametre a technológie

Podľa označenia CPU je jasné, že Core i5-6200U je z novej série Skylake. Celkovo však ide o vyladenú zostavu na okamžité používanie. Kapacita RAM je 8 GB a disk má bežných 256 GB. To však stačí a ide o výkonný kancelársky notebook. Vyťažíte najmä z toho, že je tichý a len sporadicky sa ozve systém chladenia. Displej chráni Gorilla Glass, a netreba sa teda obávať jeho poškodenia alebo poškriabania. Notebook sme prevetrali v cestovateľských podmienkach a verte, že toto si otvoriť vo vlaku alebo lietadle nebude problém. Získate všetko potrebné na prácu alebo zábavu. Na tomto XPS-ku sa dobre pozerajú aj filmy.

Jedinú výčitku máme k pomalšiemu zobudeniu z úsporného režimu. Displej sa síce rozsvieti po dvoch sekundách, no občas systém potrebuje minimálne 5 sekúnd na to, kým začne reagovať klávesnica.

Výdrž notebooku je 10,5 hodiny. To podľa benchmarkového testu. Pri filmoch je to menej, tam sme sa pohrali s jasom. Notebook reálne vydrží sedem hodín so zapnutou Wi-Fi, no s úspornejším nastavením jasu. Ten si navyše na základe snímača prispôsobuje automaticky.

Hodnotenie
+ odolnejšie telo, nehlučný, klávesnica, vynikajúci zvuk, ergonómia, extrémna výdrž, skutočne praktický
– žiadne podstatné

Cena: 1499 EUR
Zapožičal: Dell

test_ntb_2016_1_prehlad_nowat

Dell XPS 15

Dell sa novým XPS 15 poriadne vytiahol. Ide o jeden z najmenších 15,6″ notebookov a je viac ako o polovicu tenší než MacBook Pro. Zaujímavosťou tohto modelu je aj to, že na jeho rozmer mu chýba samostatný numerický blok. Ak vyslovene nepracujete s číslami, nebudete to vidieť tak tragicky. Špecialitou je ale celkové vyhotovenie kombinujúce hliník a plast. Veko aj spodná časť notebooku sú hliníkové s CNC spracovaním. Efektnosť celej zostave dodáva špeciálny IGZO 4K displej vo vyhotovení InfinityEdge. Má len 5 mm okraje a vyzerá to skutočne úchvatne a zo začiatku aj skoro neprirodzene.

dell-xps-15-model-for-2015-two-profiles-1940x1108_vyd2015_6_nowat

Na dobré sa však rýchlo zvyká a pevne veríme, že čoskoro prídu aj ostatní výrobcovia s takýmto konceptom. Displej pokrýva 100% zobrazenie farieb v pásme Adobe RGB. Špeciálna pozornosť bola venovaná aj opierke na ruku. Tu je nezvykle veľa miesta a jej pogumovanie bude naozaj príjemné na dotyk. Takisto chválime nadrozmerný touchpad, s ktorým sa dá dosť dobre pracovať, ak nemáte po ruke myš.

Tým, že je tento notebook taký tenký, eliminujete únavu zápästia z hrubších modelov tejto rozmerovej kategórie. Dizajn je čistý a okrem tlačidla na zapnutie vpravo hore nikde nič nebliká a nesvieti. Okrem klávesnice, tá je veľmi podarená rozložením klávesov aj ich nízkou výškou a navyše má dva stupne bieleho podsvietenia. Takisto sme boli nadmieru spokojní s vyhotovením kĺbu displeja. Je pevný a displej bude držať stabilne v akejkoľvek polohe.

Takisto reproduktory stoja za pozornosť. Sú umiestnené v prednej zošikmenej časti zospodu a spolu s Waves MaxxAudio Pro vytvárajú veľmi dobrý zvuk. Táto zvuková technológia sa naplno prejaví po zapojení slúchadiel. Páčila sa nám aj 5-stupňová LED signalizácia stavu akumulátora po stlačení tlačidla vedľa nich.

Parametre a technológie

Technologicky ide o poriadne vybavený stroj. My sme ho mali v značne pokročilej výbave, čomu odpovedá aj cena. Hoci vyzerá ako rýdzo kancelársky stroj, pokojne sa na ňom môžete vďaka silnej grafike zahrať aj hry. Extra triedu tvorí SSD disk s kapacitou 512 GB. Na jeho rýchlosť sa sťažovať nemôžeme, rovnako tak ani na nedostatok miesta. Keď k tomu pripočítame 16 GB RAM a najnovší CPU z radu Intel Core i7, získavate veľmi dobre prenosný počítač na akékoľvek využitie. Veľká obrazovka a rozlíšenie sú priam stvorené na strih videa.

Chválime aj portovú výbavu a najmä prítomnosť konektora Thunderbolt 3, ktorý je zároveň kompatibilný so štandardom USB-C. Vzhľadom na svoje tenké telo sa viac zahrieval a to na 40 % jeho spodnej časti. Nie je to problém, práve rozloženie prijateľne zvýšenej teploty bolo cieľom, ruka v ruke s hliníkovým šasi na odvod tepla.

Hodnotenie
+ unikátny dizajn, špičkový displej, ergonomicky riešená klávesnica a opierka, vysoký výkon, vynikajúci zvuk
– bez numerického bloku

Cena: 2199 EUR
Zapožičal: Dell

HP Star Wars Notebook

Pre výrobcu je otázkou prestíže mať notebook v špeciálnej edícii, pre fanúšikov nesporná výhoda. HP má v ponuke aj notebook Star Wars Special Edition , ktorý vychádza z modelovej série Pavilion. No žiadne takéto označenie tu nenájdete, je to skrátka Star Wars notebook. Dizajnovo je ladený ako zariadenie temnej strany. Notebook má v doplnkovej výbave aj puzdro na zips v rovnakom dizajne, takisto aj bezdrôtovú myš. Obe veci si treba dokúpiť samostatne.

Star-WarsTM-Special-Edition-HP-laptop_vyd2015_6_nowat

Notebook sme ukazovali na našich fotografiách z premiérového predstavenia v Bratislave aj na touchit.sk, hodnoteniu, že vyzerá ako po crashteste dávame za pravdu. Je to totiž o vernosti vyhotovenia horného veka a opierky na dlane. Samozrejme, ide len o grafický návrh. Notebook je v poriadku a je vo vyhotovení klasického 15,6″ modelu vhodného na pracovný stôl.

Horné veko má zdrsnenú povrchovú úpravu. Vynikajúci nápad priniesť kontrastný spôsob vyhotovenia k hladkej časti opierky na ruku. Klávesnica má červené podsvietenie, no jej nevýhodou je, že bez neho sa pozerá na klávesy podstatne horšie. To aj cez deň pri dobrom svetle. Svoj podiel má na tom sivasté ladenie klávesov a nevýrazné červené výrezy fontov. Touchpad je drsnejší, no mohol byť kvalitnejší.

Pri práci s týmto počítačom budete myš potrebovať. Nemusí to byť priamo myš Galaktického Impéria, no postačí akákoľvek. Touchpad totiž integruje aj tlačidlá myši, čo nemusí každému vyhovovať.

Notebook má aj nadštandardnú výbavu v podobe rozšírenia písma, zvukových schém a tapiet. Takisto nechýbajú rôzne fotografie z nakrúcania, motívy a tapety prezerateľné v špeciálnej aplikácii Star Wars Command Center.

Parametre a technológie

Z pohľadu výkonu je vidieť, že výrobca dbal aj na reálne používanie. Nie je to teda len o dizajne, ale aj o celkovom prínose. Notebook má najnovšiu generáciu Intel Core i procesora aj 8 GB RAM. Škoda len, že má pomalší pevný disk. No je tu aspoň 1 TB dátovej kapacity, takže nebudete mať núdzu o priestor na uloženie vašich dát. Ocenili sme však, že je tu antireflexný Full HD displej. Teda skutočne použiteľné rozlíšenie na vážnejšiu kancelársku prácu.

Prečo nie na hry? Nuž, je tu NVIDIA GeForce 940M a tá je vhodná skôr na rekreačné hranie starších titulov. Na najnovší Star Wars Battlefront to rozhodne nebude. Notebook sa príliš neprehrieva, čo pripisujeme jednak rozmernému telu, procesoru a menej výkonnej grafike.

Z hľadiska kompatibility a univerzálnosti je tu aj optická mechanika DVD. O zvuk sa stará systém Bang&Olufsen Play. Vyskúšali sme si ho a dá sa použiť na sledovanie filmov. Na hudbu a nejakú tú hru odporúčame slúchadlá. Vďaka špeciálnemu softvéru, kde si môžete nastaviť vlastnosti zvuku pocítite tieto nastavenia intenzívnejšie.

Hodnotenie
+ pre fanúšikov pekné riešenie, kvalita zvuku, celková cena špeciálneho modelu
– pomalý disk, horší touchpad

Cena: 899 EUR
Zapožičal: Hewlett-Packard Slovensko

test_ntb_2016_1_vykon_nowat

Verdikt touchIT

Dell XPS 13 je rozhodne zaujímavý stroj. To je však aj Dell XPS 15. Oba sú takmer identické, až na veľkosť. Nám sa skutočne páčil menší model. Je ľahký a praktický na cestovanie. Toto je naozaj ultrabook ktorým sa iní môžu inšpirovať. HP Star Wars Notebook je z iného súdka a je to fanúšikovský notebook. Výkonovo nie je príliš na hry, je to skôr kancelársky a multimediálny počítač. Full HD displej a kvalita zvuku nás zaujali, naopak pomalší disk bude možno niekomu prekážať.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.