Názor Michala Reitera

Notebook, ktorý vydrží celý deň na batériu. Toto je „Yetti“, o ktorom počúvame príbehy zo všetkých strán a každý výrobca tvrdí, že má takýto model v ponuke. Pripraviť notebook, ktorý by bol výkonný a zároveň dlho vydržal na batériu, však nie je jednoduché.

Je to súčinnosť detailne zvolených komponentov a optimalizácie medzi operačným systémom. Svoj podiel na celkovej výdrži má procesor a grafická karta, a samozrejme, jas displeja. CPU a GPU najviac určujú celkovú výdrž a výkon. Výrobcovia CPU nás pravidelne zásobujú novými modelmi procesorov zameraných na notebooky.

Je prirodzené, že s nástupom novej generácie sa ich výkon zlepší a v istej miere zefektívni spotreba. Stále sa akosi pohybujeme v číslach zhruba o polovicu horších, ako uvádzajú výrobcovia. Apple je výnimkou a je to jedna z mála ak nie je jediná firma, ktorá udáva reálne hodnoty výdrže.

Keby notebooky zostali hrubé, ako pred piatimi až desiatimi rokmi, vydržali by naozaj celý deň a ešte by sme sa na nich hrali hry. Nakoniec, som rád, že notebooky sú tenšie. Avšak dnes je tenký vzhľad ohromne veľkou prioritou. Často si kladiem otázku, čo keby spravili ten notebook o 3 milimetre hrubší. Možno by vydržal o reálnu hodinu a pol práce viac.

V prospech výkonu hovorí fakt, že práca s dnešnými počítačmi je vynikajúca. Sú to rýchle stroje a výrobcovia procesorov naozaj robia dobrú prácu. Vďaka dnešným notebookom môžeme na cestách strihať video, rýchlo spracovávať obrovské počty obrázkov, a to všetko v tenkom a zväčša ľahkom prístroji. Vtedy je výkon na mieste. Neraz som ocenil rýchly štart notebooku, rýchle pripojenie na Wi-Fi AC atď. Skrátka áno, tieto stroje dnes vedia ozajstné veci.

Ešte viac by som ale ocenil dlhšiu výdrž. Za svoje obdobie som už testoval notebooky, ktorých reálna výdrž presiahla 10 hodín. Bolo ich ale žalostne málo. Vytrvalcov, ktorý dali osemhodinovku už bolo trochu viac. Spomínam si, že som v mnohých prípadoch nenosil ani adaptér k danému modelu.

Nechcelo sa mi ho odpájať a na niektoré dni v práci som zvládol chod z batérie. Som za výdrž. Notebooky, ktoré používam, na hry príliš nie sú. Teda vôbec, hoci 5 rokov staré hry zvládnu s nejakými obmedzeniami na grafických efektoch. Takže na prácu v kancelárskych programoch, webovom prehliadači, programe na spracovanie obrázkov atď., bohato postačujú.

Mišov verdikt

Trend je zrýchľovanie a pridávanie výkonu. Vynikajúce, nemám výhrady. Škoda, že trendom je zároveň prebíjať sa na predstaveniach produktov v milimetroch. Som za pár milimetrov hrubší notebook, ale nech si nepýta adaptér po 3,5 hodinách práce. Gigahertze na čipoch sú fajn. Vymením jeden GHz na procesore z každého jadra za jednu hodinu roboty navyše. Bol by to dobrý „deal“, čo poviete?

Názor Romana Kadleca

Súhlasím s Mišom v tom, že notebook s výdržou na celý deň zatiaľ reálne neexistuje. Alebo teda, možno existuje, ale ešte sme ho nemali v redakcii na redakčnom testovaní. Objavili sa totiž nové notebooky s procesormi Qualcomm Snapdragon 835 – áno, to sú tie procesory, ktoré nájdete v telefónoch Sony Xperia XZ Premium, HTC U11 alebo v americkej verzii Galaxy S8.

A výrobcovia najnovšie tvrdia, že notebooky s takýmito procesormi vydržia prehrávať video 20 hodín (Lenovo Miix 630) alebo dokonca až 22 hodín (ASUS NovaGo). Uvidíme, aká bude nakoniec realita, pretože ani v prípade existujúcich notebookov či konvertibilných tabletov sa nám nikdy nepodarilo dosiahnuť výdrž na úrovni 10 a viac hodín, ktorú výrobcovia s radosťou uvádzajú.

Jeden z dôvodov je ten, že takúto výdrž dosiahne zariadenie často vo veľmi špecifických podmienkach. Prehrávanie videa s aktivovaným leteckým režimom a minimálny jas, to všetko môže navýšiť výdrž až do hodnôt, keď sa môžu aspoň trochu približovať teoretickému maximu, ako ho udáva výrobca.

Faktom je, že takýmto spôsobom notebook nepoužívame prakticky nikdy – možno tak v lietadle počas zaoceánskeho letu. Alebo, aby to bolo ešte absurdnejšie, maximálnu výdrž môžete testovať aj tak, že necháme notebook bežať na pracovnej ploche a zariadenie nebude nič robiť. Áno, vtedy sa môžeme baviť aj pri dnešných notebookoch o výdrži 10 hodín, ale čo z toho, keď pri reálnej práci dokážu fungovať maximálne polovičnú dobu.

Nechápte ma zle, ono to dáva zmysel. Menej náročné úkony vyťažujú procesor menej a teda sa spotrebuje aj menej energie. Pri hraní hier či strihaní videa však ide batéria rýchlo dole, pretože procesor a grafická jednotka pracujú na 100 %. A práve preto sa aj ja pýtam, či by ste dali prednosť výkonnému alebo dlhotrvajúcemu notebooku či tabletu.

Vo svete Windows zariadení boli v minulosti pokusy priniesť dlhšiu výdrž prostredníctvom procesorov Intel Atom. Tie však často nestíhali a nedostatok ich výkonu sa prejavil aj v základných aktivitách, ako je práca na pracovnej ploche a spúšťanie či prepínanie aplikácií. Je jasné, že v tomto prípade nemalo zmysel uvažovať nad takýmto zariadením. Nové notebooky so Snapdragonom 835 pôsobia na prvý pohľad svižnejším dojmom a sám som zvedavý, kde bude ich limit.

Romanov verdikt

Ak by som si mal vybrať medzi výkonom a dlhšiu výdržou batérie, rozhodoval by som sa podľa typu zariadenia. Za predpokladu, že mám doma výkonný počítač, na cesty si rád zoberiem notebook s dlhšou výdržou, ak ponúkne dostatok výkonu na bežné používanie a kancelársku prácu. Pokiaľ mám však jeden notebook, ktorý mi zároveň supluje doma stolný počítač, v takomto prípade je rozhodovanie jasné – nech má radšej viac výkonu a 4-hodinovú výdrž batérie pri písaní mu rád odpustím.

Značky: