Použiť sa teoreticky dá aj odpadový olej z fritézy. Grafén sľubuje lepšie batérie, ohybné zariadenia a ultra-rýchle počítače.

Výskumníci z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) našli spôsob, ako vytvoriť lacný grafénový materiál zo sóje, ktorý je vhodný aj na výrobu elektroniky. Technológia sa nazýva GrahAir a revolučná je najmä vďaka tomu, že nevyžaduje vysoko-kontrolované prostredie. Vedci dokázali grafén vytvoriť v bežnej atmosfére. Grafén sa doteraz vyrábal v prostredí vysoko stlačených výbušných plynov, pričom proces si vyžadoval mnoho hodín výroby, vysoké teploty a spracovávanie vo vákuu.

„Tento výrobný proces grafénu na bežnom vzduchu je rýchly, jednoduchý, bezpečný a ľahko integrovateľný,“ povedal Dr. Zhao Jun Han z CSIRO. “ Naša unikátna technológia umožní znížiť cenu výroby grafénu a zlepšiť tak jeho dostupnosť pre nové využitie.“

GraphAir technológia umožňuje vytvárať grafén zo sójového oleja v jednom jednoduchom kroku. Počas výskumu sa však vedcom podarilo vytvoriť grafén aj z iných rastlinných olejov, vrátane odpadových olejov z fritézy a podobne. Ak by sa technológia osvedčila, mohol by sa grafén vyrábať vo veľkom a uplatniť sa tak aj v oblasti filtrovania vody, senzoroch, medicíne, atď.

Veľmi zaujímavé teoretické využitie však objavili vedci na MIT. Prišli na metódu, ako pomocou grafénu spomaliť svetlo pod rýchlosť pohybu elektrónov, a vytvoriť tak intenzívny lúč svetla. Pomocou tejto metódy chcú vytvoriť svetelné okruhy poháňajúce ultra-kompaktné počítače.

IBM tiež skúma ako využiť skutočnosť, že elektróny sa v graféne pohybujú rýchlejšie, než v iných polovodičoch. Chceli by tak vytvoriť nové, rýchlejšie čipy.

Zdroj: ZDNet

Značky: