Nová verzia používateľského prostredia je založená na Androide 11.

Pokým Samsung predstavil aktuálnu líniu svojej nadstavby, prešiel dlhou cestou. Predchádzajúce verzie, ktoré boli označené ako TouchWiz a Samsung Experience, boli náročné na hardvér aj vtedajších vlajkových lodí a ich používanie nebolo úplne plynulé. 

Z dlhodobého pohľadu prináša najnovšia softvérová línia One UI oveľa lepší používateľský zážitok, pretože jej vývoj bol od začiatku zameraný na veľké displeje smartfónov. Aj pri tejto verzii používateľského prostredia pritom platí, že ide o veľké dizajnové prepracovanie klasického prostredia Androidu s množstvom softvérových riešení, ktoré pridáva priamo Samsung. 

Najväčšou výhodou používateľského rozhrania One UI je jeho prispôsobenie na používanie jednou rukou pre všetky smartfóny. Je pritom úplne jedno, či má smartfón 6-palcov alebo takmer 7. 

Práve kvôli zmenám, ktoré One UI prináša, Samsung stále nepatrí k najrýchlejšie aktualizujúcim spoločnostiam. Tento rok si však Samsung dal záležať a urýchlil aktualizačný proces, predovšetkým pri svojich aktuálnych vlajkových lodiach. Pred pár dňami sme v redakcii obdržali najnovšiu verziu softvéru One UI 3, založeného na Androide 11, aj pre model Galaxy S20+. Nižšie prinášame prvé dojmy z jeho používania.

Vizuálne zmeny

Pri prvom pohľade na nové prostredie je vidieť vyzretejší dizajn a niekoľko vychytávok, ktoré oproti verzii 2.5 vylepšujú každodenné používanie smartfónu. Hneď na úvod prezradím, že na vychytanie malých “múch” bude musieť prísť aspoň jedna aktualizácia. Nejde ani tak o celkovú funkčnosť alebo pády aplikácií, ale o používateľský zážitok. V niektorých momentoch bežného používania je vidieť menšie záseky, čo nie je určite spôsobené hardvérom. Zmien je pritom neúrekom.

Hneď po aktualizácii som natrafil na nelogicky umiestnené ovládacie prvky, ktoré budú hnevať nejedného používateľa. Pri dlhom stlačení ikony na domovskej obrazovke sa objaví tradičná ponuka so skratkami. Nový dizajn je síce pekný, ibaže akcie Vybrať – Odstrániť – Vypnúť – alebo Miniaplikácie sa teraz nachádzajú v spodnej časti ponuky, čo má za následok ich časté a nechcené stlačenie. Týmto spôsobom sa mi podarilo niekoľkokrát odstrániť ikonu z Domovskej obrazovky. Jediným riešením je uzamknutie Domovskej obrazovky, čím som si zablokoval novinku – priame pridanie widgetu podporovanej aplikácie priamo z rýchlej ponuky.

Widgety

Pokým sa v predchádzajúcich verziách One UI widgety (napríklad počasia) zarovnávali do strán, v novej verzii je všetko centralizované. Výrazným prepracovaním prešla aj ponuka skratiek nastavení. Dizajnové zmeny prinášajú celistvejší dojem z používania smartfónu.

Zapnutie displeja dvojitým poklepaním je dostupné už pomerne dlho. Doteraz však chýbala možnosť dvojitým poklepaním smartfón uspať. S One UI 3 táto možnosť konečne prichádza. Maličkosť, ale poteší.

S novým Androidom prichádza aj nové správa povolení. Neviem, či ide o nejaký bug, ale pri každej aktualizácii viacerých aplikácií sa v stavovom riadku objavuje informácia o jej priebehu, čo je veľmi rušivé. V stavovom riadku stále niečo blikalo a menilo sa. Našťastie sa to dá nastaviť podľa želaní používateľa.

Zmenou prešli aj widgety na zamknutej obrazovke, ako aj v ponuke nastavení (roletke). Ich usporiadanie je na základe sekcií, čo ich vizuálne výraznejšie odlišuje. Ich používanie je celkovo prehľadnejšie.

Vyhľadávanie

Vítanou zmenou prešla aj ponuka vyhľadávania, ktorá je teraz prehľadnejšia a ponúka komplexnejšie výsledky. Zmien v novej verzii používateľského prostredia One UI 3.0 je skutočne veľa, rovnako ako v Androide 11. Pozitívna zmena sa dotkla aj čítačky odtlačkov prstov. Teraz je rýchlejšia a presnejšia. Viac o nadstavbe One UI 3 a zmenách, ktoré prináša, si môžete prečítať na tomto odkaze.

Novú verziu One UI 3 hodnotím veľmi pozitívne. Poteší svieži dizajn a množstvo šikovných riešení. Jediným negatívom sú občasné záseky v prostredí. Verím, že oprava príde čoskoro.

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy: Veľký zoznam zariadení, ktoré dostanú aktualizáciu na Android 11 s nadstavbou One UI 3.0 (Aktualizované 9.12.2020)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.