Predfinálna vzorka telefónu sa objavila na festivale IXPO v Bratislave.

Skladateľný smartfón Huawei Mate X bol predstavený koncom februára 2019 na veľtrhu MWC v Barcelone. Huawei ho však vtedy schoval za sklo a bodyguardov, takže na osobné stretnutie s týmto zariadením sme si museli počkať 2 mesiace. A dočkali sme sa na Slovensku, v Bratislave.

Huawei Mate X bol vystavený v Orange stánku na festivale IXPO. Telefón prezentoval zástupca spoločnosti Huawei, ktorý ho ukazoval všetkým okoloidúcim záujemcom. Tí sa mohli dotknúť aj displeja, telefón si však nemohli zobrať do rúk a zložiť si ho. Médiá však túto príležitosť dostali a tak vám prinášame prvé dojmy.

Huawei Mate X

Mate X ponúka 8-palcový displej s rozlíšením 2480 × 2200 pixelov. Túto uhlopriečku získate v otvorenom stave, kedy sa z telefónu stane malý tablet. V zloženom stave je k dispozícii 6,6-palcový predný displej a 6,38-palcový zadný panel. V prípade zadnej strany však displej nevyužíva celú dostupnú plochu a chrbát zariadenia tak využijete skôr ako zrkadlo alebo pri fotení selfie fotiek.

6,6-palcový displej ponúka podobný zážitok ako Huawei P30 Pro. Oba telefóny sa odlišujú prakticky iba tým, že Mate X nemá žiaden výrez. Všetky fotoaparáty sú totiž umiestnené na zadnej strane bočného valčeka, ktorý obsahuje všetky komponenty telefónu. Fotografická výbava je totožná ako v prípade štandardného modelu Huawei P30.

Huawei Mate X v režime tabletu s 8-palcovým displejom

Počas niekoľkominútového používania telefónu sme boli zvedaví najmä na mechanizmus jeho skladania a rozkladania. Na rozdiel od niektorých konkurenčných zariadení – displej Huawei Mate X pokrýva jeho vonkajšiu stranu a tú následne zložíte tak, aby sa obrazovka rozdelila na dve vonkajšie časti.

Telefón zvláda proces skladania zo softvérového hľadiska bezchybne. Ak máte napríklad otvorenú webovú stránku alebo pozeráte video na YouTube, tento obsah sa okamžite premietne na aktívny displej, či už je to predná strana alebo zadná strana v režime smartfónu alebo rozložený displej v režime tabletu.

Funguje to bez ohľadu na to, či telefón skladáte alebo ho rozkladáte, takže v tomto smere nemáme výhrady. Telefón nemusíte nijako pripravovať na transformáciu, zo softvérového hľadiska sa jej okamžite prispôsobí.

Huawei Mate X a skladanie displeja (vľavo), v režime smartfónu – predný displej (vpravo hore) a zadný displej s odkazom na selfie fotenie (vpravo dole)

Jednoduché a pohodlné je aj skladanie telefónu. Displej stačí zohnúť na polovicu a obe polky pritisnúť k sebe. Ozve sa zvuk, pretože Mate X obsahuje mechanizmus, ktorý zabraňuje nechcenému rozloženiu displeja.

Jeho otváranie je však trošku menej pohodlné – na bočnej hrane treba nahmatať špeciálne tlačidlo, aby sa druhá polovica obrazovky uvoľnila a následne ju musíte otvoriť tak, aby sa displej vyrovnal a tvoril jeden celok.

Ťažko odhadnúť, koľkokrát denne by sme celý tento proces absolvovali, ak by sme Mate X používali ako náš hlavný telefón. Pre rýchlu kontrolu informácií alebo rýchlu komunikáciu by sme telefón využívali v režime smartfónu, keďže hlavný displej má 6,6 palca a na rozdiel od konkurencie ponúka plnohodnotný zážitok a veľkú zobrazovaciu plochu.

Do režimu tabletu by sme sa prepínali pravdepodobne iba vtedy, ak by sme vedeli, že Mate X vrátime do vrecka nohavíc najskôr o 5 až 10 minút – alebo by si to vyžadovala situácia.

Porovnanie Huawei P30 Pro a Mate X v režime smartfónu

Huawei Mate X má hrúbku 11 mm a hmotnosť 295 gramov. V ruke sa nám držal pohodlne a nezavadzal nám ani vo vreckách nohavíc. Na displeji sa logicky nenachádza žiadne ochranné sklo a hoci ho chráni nejaká fólia, nepôsobila dojmom, že by ju bolo jednoduché odlepiť. Spomíname to v súvislosti s problémami konkurenčného skladateľného telefónu.

Mate X, ktorý bol v Bratislave vystavený, bol predfinálny kus. Pri pohľade pod určitým uhlom sme si všimli drobnú vypuklinu v strede displeja, avšak tento nedostatok by sa vo finálnom kuse nemal objaviť. Huawei Mate X sa dostane do predaja v septembri alebo októbri. Huawei ho chce predávať aj na Slovensku, záujem zo strany operátorov je.

Cena telefónu je 2299 eur a všetky technické špecifikácie nájdete v tomto článku.

Huawei Mate X z každej strany

Prečítajte si aj:

Huawei Mate X oficiálne: Budúcnosť je tu a stojí 2300 eur (doplnené o redakčné video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit