Z pohľadu technologických možností by to dávalo zmysel.

Tiež treba podotknúť, že séria GTX prinášala vynikajúcu cenu za to, čo ste z pohľadu výkonu dostali. Po 19 rokoch by firma mohla od tohto označenia upustiť. To mimochodom začalo v roku 2004 v rámci hernej série GeForce 7 a karty GeForce 7800 GTX. Označenie ostatných kariet hernej série sa dostalo v roku 2008 s kartou GeForce GTX 280, uvádza magazín Techspot.

Odvoláva sa na nemenované zdroje na fórach Board Channels. Tie hovoria, že firma v tichosti ukončila výrobu čipov GTX 16 postavených na architektúre Turing. Aktuálne zásoby by sa mali vypredať v priebehu troch mesiacov. Hovoríme o modeloch ako GTX 1630, 1650 a 1660. V súčasnosti sa čoraz viac tlačí na technológiu Ray-tracing, ktorá je integrovaná v RTX verziách. Hlavným komponentom sú špeciálne výpočtové jadrá Tensor.

Ak príde k úplnému odstaveniu pôvodných kariet GTX, zostane k dispozícii len ekvivalent s RTX. Nemusí ísť nutne o najvýkonnejšie karty. Mimoriadne obľúbené sú modely RTX 3050, ktoré prinášajú Ray-traycing do hier a najmä Tensor jadrá, ktoré využijú grafici, aj v spojení s AI. To všetko pri zachovaní rozumnej spotreby. Pre porovnanie, karta GeForce GTX 1650 má spotrebu v rozsahu 30 – 50 W a karta GeForce RTX 3050 (8 GB) má maximálnu spotrebu 130 W.

Zdroj: Techspot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.