Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prezident pre vývoj produktov spoločnosti Oracle Thomas Kurian vo svojom keynote na konferencii Oracle OpenWorld predstavil významné novinky týkajúce sa služieb Oracle Cloud Infrastructure. Ponuka infraštruktúry ako služby (IaaS) spoločnosti Oracle poskytuje zákazníkom komplexné a pružné cloudové prostredie zahŕňajúce výpočtový výkon a úložný priestor, kde je možné efektívne prevádzkovať ľubovoľnú podnikovú aplikáciu.

Nová ponuka IaaS spoločnosti Oracle zahŕňa nasledujúce služby: Oracle Compute Cloud, Oracle Storage Cloud – Archive Storage, Oracle Storage Cloud Service – File Storage, Oracle Network Cloud a Oracle Container Cloud. Aby zákazníci mohli jednoduchšie nasadzovať v prostredí Oracle Cloud nové aplikácie, spoločnosť Oracle zároveň rozšírila svoj on-line obchod Oracle Cloud Marketplace tak, aby jeho prostredníctvom mohli partneri poskytovať certifikované diskové obrazy (image) predkonfigurovaných aplikácií.

Organizácie chcú na prevádzku svojich aplikácií v cloude pružné, spoľahlivé a zabezpečené prostredie,“ uvádza Thomas Kurian, prezident pre vývoj produktov spoločnosti Oracle. „Služby infraštruktúry Oracle už slúžia na prevádzku našich ďalších cloudových riešení, teda Oracle Cloud Platform a Oracle SaaS, navyše ich využívajú aj najväčšie celosvetovo pôsobiace spoločnosti. Balík týchto infraštruktúrnych služieb, či už ide o výpočtový výkon, úložný priestor alebo sieťové služby, teraz ponúkame aj zákazníkom a partnerom.“

 

Novouvedené služby IaaS spoločnosti Oracle:

  • Oracle Elastic Compute Cloud: Umožňuje zákazníkom prevádzkovať v cloude svoje úlohy v zdieľanej zóne. Existuje aj verzia Dedicated Compute, ktorá ponúka vyhradené prostredie, t. j. izoláciu od ďalších úloh a celkom predvídateľný, konzistentný výkon. Prostredie v oboch prípadoch disponuje spoľahlivosťou potrebnou pre podnikové aplikácie, je plne konfigurovateľné a poskytuje robustný monitoring. Podporuje širokú paletu operačných systémov vrátane Linuxu a Windows.
  • Oracle Storage Cloud Service – Archive Storage: Poskytuje úložný priestor na aplikácie a služby, ktoré vyžadujú dlhodobé uchovávanie dát. K dispozícii je definovaná a garantovaná úroveň služieb (SLA) a v porovnaní s porovnateľnými konkurenčnými ponukami najnižšia cena. Služba Archive Storage ponúka „hlboký cloud“, je teda vhodná na objemné a nepravidelne využívané balíky dát, napr. archiváciu firemných záznamov, originálov (masters) digitálnych filmov, vedeckých záznamov a pod.
  • Oracle Storage Cloud Service – File Storage: Umožňuje prístup k úložiskám pomocou sieťového protokolu NFS v4. Softvérové riešenie dokáže fungovať ako brána medzi podnikovým dátovým centrom a úložiskom v cloude, podporuje prácu s inštanciami virtuálnych strojov v cloude. Umožňuje integráciu s ďalšími úložnými riešeniami spoločnosti Oracle aj tretích strán.
  • Oracle Network Cloud: Poskytuje konektivitu celého radu typov, napr. virtuálnu privátnu sieť alebo službu Oracle Cloud Connect. Umožňuje, aby rôznorodé aplikácie fungovali podľa konfigurácií softvérovo definovaných sietí. Ponúka spoľahlivé, výkonné a zabezpečené prepojenie medzi cloudom a dátovým centrom zákazníka.
  • Oracle Container Cloud: Umožňuje zákazníkom spúšťať aplikácie v kontajneroch Docker, ktoré je možné jednoducho nasadiť v rámci prostredia Oracle Compute Cloud. Týmto spôsobom je možné ešte viac automatizovať nasadzovanie aplikácií pomocou obľúbených technológií, napr. Mesos a Kubernetes.

 

Spoločnosť Oracle v spolupráci s partnermi certifikovala pre prevádzku v rámci prostredia Oracle Cloud mnoho produktov, služieb a technológií, vrátane aplikácií Oracle E-Business Suite, Oracle PeopleSoft a Oracle JD Edwards. Tieto certifikované aplikácie ponúkajú zjednodušený režim nasadenia.

 

Služby Oracle Cloud získavajú stále na popularite. Aktuálne podporujú viac než 70 miliónov používateľov a každý deň realizujú viac ako 34 miliárd transakcií. Prevádzkujú sa na viac než 50 000 zariadeniach v 19 dátových centrách po celom svete, využívajú úložiská s objemom vyše 800 petabajtov.

Značky: