Tento model sa predával veľmi krátko.

V aukciách sa neraz dražia skutočne hodnotné technologické skvosty, medzi ktoré je možné zaradiť aj pôvodný 4GB iPhone z roku 2007. Od prvého uvedenia tohto modelu ubehlo 17 rokov, čo je skutočne dlhé obdobie, počas ktorého tento iPhone rástol na hodnote. Aj použitý iPhone je možné predať za skutočne vysokú cenu, avšak zapečatené predajné balenie v prípade tohto telefónu predstavuje skutočný jackpot. Neraz sa tieto nepoužívané zariadenia predávajú za stovky tisíc dolárov, avšak teraz sa do predaja dostáva ďalší takýto iPhone, ktorý by mohol prekonať doterajšie rekordy.

Portál TechRadar informuje, že pôvodný, a hlavne zapečatený 4GB model iPhone z roku 2007, sa dostal do dražby LCG, kde bola jeho vyvolávacia cena stanovená na 10 000 dolárov, avšak jeho konečná cena po ďalších 10 dňoch dražby mohla presiahnuť 100 000 dolárov. Aj napriek tomu, že vôbec nejde o malú čiastku, tak sa odhaduje, že za rekordom tohto modelu môže zaostať. 

Steve Jobs predstavuje prvý iPhone. Ktovie, či vtedy tušil, aký veľký dopad bude mať toto zariadenie nielen na trh s telefónmi
Steve Jobs predstavuje prvý iPhone. Ktovie, či vtedy tušil, aký veľký dopad bude mať toto zariadenie nielen na trh s telefónmi

Rekordná cena, za ktorú sa iPhone z roku 2007 vydražil, predstavovala čiastku až 190 373 dolárov. V tomto prípade si pôvodný majiteľ tohto iPhonu prišiel skutočne na svoje, pretože jeho 500-dolárová investícia mu v roku 2023 vyniesla mnohonásobne vyššiu sumu, než za akú iPhone kúpil.

V prípade aktuálnej dražby sa ponuky uzatvárajú 24. marca, čiže do jej ukončenia zostáva ešte pomerne veľa času, aby tí najhorlivejší mohli znásobiť svoje vklady. Je však potrebné poznamenať, že existuje jeden veľmi dobrý dôvod, prečo by práve v tejto aukcii mohol padnúť nový rekord.

Netreba teda zdôrazňovať, že prvý iPhone z roku 2007, ešte k tomu v pôvodnom balení, je symbolom technologickej revolúcie, ktorú práve tento telefón odštartoval. Je to nepochybne jeden z najlepších telefónov všetkých čias a existuje veľa ľudí, ktorí by chceli dostať do rúk práve tento kúsok “technologickej histórie”.

Vzácny iPhone z roku 2007 v dražbe. Nový rekord na obzore?Zdroj: LCG Auctions
Vzácny iPhone z roku 2007 v dražbe LCG Auctions

Významným faktorom exkluzivity je aj 4 GB úložný priestor tejto verzie, pretože tá sa predávala iba dva mesiace, a zakrátko po ukončení predaja bola znížená cena 8 GB verzie.  Aj táto skutočnosť robí z tohto telefónu veľmi vzácny kúsok.

Aj napriek vyššie spomenutým vplyvom na možnú rekordnú cenu je tu však aj druhý nedávno dražený 4GB iPhone, ktorý sa krátko po rekordnom 190 000-dolárovom iPhone vydražil za „iba 133 435 dolárov„. Keďže od tejto dražby ubehlo niekoľko mesiacov, zostáva iba dúfať, že čas bol k cene aktuálne draženého iPhonu 4GB veľkorysejší. 

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.