Externý disk pripojiteľný k počítaču je už bežná vec.

Western Digital povýšil takýto disk na ďalšiu úroveň a umožnil ho využívať nezávisle na USB pripojení. Vďaka Wi-Fi AC sa dá k disku pripojiť aj cez mobilnú aplikáciu My Cloud alebo protokol FTP. WD My Passport Wireless Pro prichádza v plnej výbave s vlastným akumulátorom, ktorý umožní jeho napájanie po dobu 10 hodín. Slúži zároveň ako powerbanka s integrovanou kapacitou 6400 mAh. Do druhého USB portu môžete pripojiť flash disk alebo ďalší pevný disk a na tele sa nachádza aj slot na karty Secure Digital. Disk má tlačidlo, ktorým začnete kopírovanie z pripojeného zariadenia do USB portu.

Zároveň má nový operačný systém My Cloud OS 3.0, ktorý podporuje streamovanie cez službu Plex. Disk zároveň slúži ako prostredník do internetu. Počítač si pripojíte k disku a na ňom nastavíte vašu klasickú sieť. Medzi PC a diskom môžete používať 5 GHz Wi-Fi sieť (rovnako aj 2,4 GHz) a od disku takisto. Ak nemáte na routeri nastavenú Wi-Fi AC sieť, použije sa nižší štandard. Výhodou je, že konektivita medzi PC a diskom bude na vyššom štandarde. Na prenášanie veľkého objemu dát je vhodné pripojiť disk k USB 3.0 portu. Nevýhodou je, že nepodporuje šifrovanie cez službu WD Security. Pri odcudzení sú dáta na disku nechránené. Prístup k nastaveniam disku sa dá ochrániť heslom.

Cena: 239 / 259 € za 2 / 3 TB verziu

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.