Vesmírny teleskop Jamesa Webba opäť preukázal svoje schopnosti.

Vedcom sa nedávno podarilo nájsť najstaršie galaxie, aké kedy ľudstvo doteraz videlo. Tieto galaxie, ktoré obsahujú nespočetné množstvo hviezd, vznikli len krátko po zrode vesmíru.

Konkrétne ide o obdobie pred 13,4 miliardami rokov, pričom spomínané galaxie sa sformovali iba asi 350 miliónov rokov po Veľkom tresku. Sú teda bezmála rovnako staré ako celý vesmír.

Slabé svetlo vyžadujúce z týchto matuzalemov dokázal zachytiť vesmírny teleskop Jamesa Webba, ktorý je v súčasnosti najvýkonnejším zariadením svojho druhu, aké má ľudstvo k dispozícii. Na jeho fotografiách sú tieto galaxie viditeľné len ako červenkasté nejasné bodky, čo je spôsobené ich ohromnou vzdialenosťou od Zeme. Už to, že ich Webbov teleskop dokáže odfotografovať, je husársky kúsok.

Na určenie veku týchto vzdialených objektov vedci použili vysoko špecializovaný prístroj na Webbovom teleskope, ktorý sa nazýva Near-Infrared Spectrograph, teda špeciálny spektroskop. Funguje na princípe hranola, ktorý rozdeľuje svetlo na rôzne farby alebo jeho časti, čo v konečnom dôsledku umožňuje astronómom podrobne analyzovať fyzikálne vlastnosti a zloženie pozorovaného objektu – teda aj galaxií alebo planét.

V tomto prípade vedci hľadali špecifické vzory vo svetle spôsobené extrémnym červeným posunom, čo im umožnilo potvrdiť, aké staré je svetlo – a teda aj to, aké staré sú tieto galaxie.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba bol vypustený koncom roka 2021 a odvtedy pravidelne prináša úchvatné fotografie vesmíru. Sú medzi nimi napríklad snímky Jupitera, Neptúna a jeho prstencov či fotografie atmosfér exoplanét. Fotografie z teleskopu zverejňuje Európska vesmírna agentúra (ESA) aj americká NASA.

Zdroj: Mashable.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.