Analytici spoločnosti Kaspersky Lab zaznamenali v treťom štvrťroku 2018 pokles počtu DDoS útokov, čo mohlo byť spôsobené tým, že mnohí prevádzkovatelia botov sústredili ich výpočtovú silu na výhodnejší a relatívne bezpečný spôsob zarábania peňazí, konkrétne na ťažbu kryptomien.

Zároveň je dôležité zdôrazniť, že riziko DDoS útokov existuje aj v prípade, keď útočníci nehľadajú len finančný zisk. Ide totiž o účinný nástroj v prípade, ak chcú spôsobiť napríklad výpadok prevádzky. Správa spoločnosti Kaspersky Lab ohľadom DDoS útokov však zaznamenala aj pokračujúci trend, a to  útoky cielené na vzdelávacie organizácie, ktoré po lete opäť otvorili svoje dvere študentom.

Útočníci boli najaktívnejší najmä v auguste a septembri, čo dokazuje aj vysoký počet DDoS útokov na vzdelávacie inštitúcie s príchodom nového akademického roka. Tento rok sa obeťou útokov stali webové stránky jednej z popredných britských univerzít – Univerzita v Edinburgu a tiež amerického poskytovateľa softvéru Infinite Campus, ktorý zastrešuje portály určené pre rodičov študentov mnohých verejných škôl.

Experti Kaspersky Lab zistili, že k väčšine týchto DDoS útokov došlo počas semestra a naopak, počas prázdnin je situácia pokojnejšia. K podobnému záveru dospela aj britská organizácia Jisc. Po zozbieraní údajov týkajúcich sa série útokov na univerzitách zistili, že počet útokov klesol, keď boli študenti na prázdninách. Počet útokov tiež klesá mimo študijných hodín, pričom zásahy DDoS vo vysokoškolských zdrojoch sa vyskytujú hlavne medzi 9.00 a 16.00 hod. Tieto zistenia naznačujú, že za útokmi by mohli stáť práve študenti.

V období od júla do septembra napadli DDoS boty organizácie v 82 krajinách. Pokiaľ ide o počet útokov, na prvom mieste bola opäť Čína. Spojené štáty americké zaznamenali návrat na 2. miesto potom, čo ich v druhom kvartáli predbehol v rebríčku Hongkong. Treťou v poradí je Austrália, ktorá sa prvýkrát počas existencie Kaspersky Lab DDoS správ dostala na také vysoké priečky.

Zmeny nastali aj v rebríčku top 10 krajín s najvyšším počtom aktívnych botnet serverov zodpovedných za riadenie a kontrolu. Rovnako ako v predchádzajúcom štvrťroku je na prvom mieste USA, druhá priečka patrí Rusku a tretia Grécku.

Riešenie Kaspersky DDoS Protection kombinuje rozsiahle odborné znalosti v oblasti boja proti kybernetickým hrozbám a jedinečný vývoj spoločnosti Kaspersky Lab. Riešenie chráni pred všetkými typmi DDoS útokov bez ohľadu na ich komplexnosť, silu alebo trvanie.

Značky: