Spoločnosť Western Digital predstavila v Prahe svoje nové externé disky z rodiny My Passport Ultra.

Ich dizajn je úplne iný ako doteraz, rozšírili sa kapacity týchto diskov, rozhranie USB 3.0 však ostalo štandardné. Celé balenie je teraz v darčekovej krabici, ideálne na vianočné obdobie.

westerndigitalexternydisk

Vo vnútri krabice nájdete ďalší darček, okrem samotného disku je tu aj kožený prívesok na batožinu. Pre človeka, ktorý často cestuje je to vítaný doplnok. Samotný disk môže mať kapacitu až 4 TB.

westerndigitalexternydisk-2

Samotný disk je zabalený v papierových obaloch a súčasťou dodávky je aj prepojovací kábel. Ten umožňuje pripojiť disk na bežný USB port. Nájdete tu aj poďakovanie za nákup a základný návod na používanie.

westerndigitalexternydisk-4

Existujú viaceré farebné vyhotovenia nových diskov, my sme mali k dispozícii červenú verziu, ale celkom sa nám páčilo aj modrý disk. K dispozícii je ešte aj žlté, oranžové, biele a čierne vyhotovenie.

westerndigitalexternydisk-7

Konštatujeme, že tento disk sa veľmi dobre drží v ruke, nekĺže sa a je odolný aj voči pádom.

westerndigitalexternydisk-8

Ako nám povedal Sven Rathjen, viceprezident pre marketing vo firmy Western Digital, základom každého z diskov tejto firmy je spoľahlivosť.

Nielen disk ale aj softvér

Samotný disk sa dodáva aj spolu so softvérom, ktorý umožňuje veľmi jednoduchú archiváciu dát – doslova na tri kliky. Ak chcete, dáta na disku sa dajú chrániť heslom. Pritom sa používa 256-bitové hardvérové šifrovanie. Rovnako si na tento disk môžete preniesť aj dáta, ktoré máte uložené na dropboxe alebo iných cloudových úložiskách.

wdfmypassport_group_nowat

Dizajn nových diskov je navrhnutý spolu so známym dizajnérom Yvesom Béharom.  Okrem verzie pre Windows existujú tieto disky aj pre operačný systém Mac – My Passport for Mac s príslušnou aplikačnou výbavou. Je tak formátovaný pre systém Mac a kompatibilný so softvérom Time Machine.

wdfmypassport_formac_g2_nowat

S podobným dizajnom prídu aj vyhotovenia diskov z rodiny MyBook, ktoré dosahujú ešte vyššiu pamäťovú kapacitu až do 8 TB.

wdfmy_book_g2_nowat

Cena disku My Passport Ultra a May Passport for Mac začína na úrovni 79,99 USD, cenu pre Slovensko zisťujeme.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.