Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Western Digital rozširuje portfólio produktov pre aplikácie dohľadových kamerových systémov typu Edge-To-Core o nový 12TB pevný disk WD Purple, ktorý podporí zavádzanie strojového učenia a aplikácie AI v bezpečnostnej oblasti.

Spoločnosť   Western Digital Corporation rozšírila svoje portfólio produktov o pevný disk Western Digital Purple 12TB  s technológiou All Frame AI. Tento disk určený pre dohľadové systémy so schopnosťou Deep Learning a využívajúci aplikáciu AI sa vyznačuje najvyššou kapacitou vo svojom odvetví. Nový prírastok medzi pevnými diskami prináša nové možnosti do segmentu dohľadových kamerových systémov a podporuje záznam vo vysokom rozlíšení z niekoľkých kamier súčasne. Naopak taktiež umožňuje ľahký prístup k uloženým záznamom na ďalšie analyzovanie dát a na použitie aplikácií typu Deep Learning. Disky sú špeciálne navrhnuté pre rozvíjajúce sa systémy DVR a NVR, ktoré využívajú AI, analýzu dát v reálnom čase a na danom mieste, a súčasne umožňujú nepretržitú spätnú analýzu.

Podľa spoločnosti IDC porastie množstvo dát generovaných dohľadovými systémami o dvadsaťpäť percent ročne a to až do roku 2021[1]. Tento rast bude poháňaný inštaláciami komplexnejších dohľadových systémov s vyšším rozlíšením, aplikáciami AI a rozsiahlejším využitím dát z kamerových záznamov na ďalšiu analýzu. Tradičné dohľadové systémy už detekujú pohybujúce sa objekty, ale neposkytujú následnú detailnú analýzu. Nové systémy umožnia využiť aj dodatočné informácie, ako je analýza v reálnom čase, alebo poskytnúť presnejšiu detekciu objektov a znížiť tak napríklad počet falošných poplachov. Objekty ako sú napríklad zvieratá, lístie aj slnečné lúče môžu stále spustiť falošný poplach. Systémy využívajúce AI potom zaznamenajú pohybujúce sa ciele, ale navyše ich dokážu analyzovať a určiť, či sú potenciálnou hrozbou. Navyše pomocou samoučiacich sa algoritmov idú až za hranice jednoduchého rozpoznávania pohybu a umožňujú rozšíriť možnosti o rozpoznávanie tváre či odhadnúť budúce správanie objektov.

„Sieťové záznamové systémy sú stále inteligentnejšie,” hovorí Brendan Collins, viceprezident pre produktový marketing spoločnosti Western Digital, a dodáva: „NVR systémy využívajúce aplikácie AI sú teraz navrhované pre nové procesory GPU a CPU a vylepšujú tým celkovú možnosť automatickej analýzy dát a urýchľujú algoritmy na rozpoznávanie objektov aj tvárí. Systémy NVR s možnosťami ´Deep Learning´ – oproti jednotlivým kamerám – vyžadujú väčšiu ukladaciu kapacitu a sofistikovanejšie procesy preto, aby poskytovali pokročilejšie analýzy, ako je vyhľadanie danej tváre medzi záznamami uloženými pred týždňami, alebo aj mesiacmi, alebo vytvorenie alternatívnych dopravných a cestovných trás podľa dlhodobých záznamov.”

„S rastúcimi možnosťami našich dohľadových riešení rastie aj požadovaná kapacita na zaznamenávanie, uloženie a analyzovanie videa z miliónov kamier inštalovaných po celom svete v rámci projektov inteligentných miest, inteligentného riadenia dopravy a ďalších aplikácií,“ hovorí Derek Yang, prezident spoločnosti Hikvision Europe, a dodáva: “ Pevný disk Western Digital s kapacitou 12 TB určený špeciálne pre dohľadové systémy a ďalšie produkty tohto segmentu nám umožní optimalizovať dohľadové systémy podľa priania zákazníkov.”

Pevné disky triedy dohľadových systémov Western Digital 12 TB umožňujú zvýšiť ukladaciu kapacitu všetkým kompatibilným kamerovým dohľadovým systémom. Disky Western Digital s kapacitami 10 a 12 TB sú vybavené navyše technológiou All Frame AI, ktorá zlepšuje spoluprácu so systémami využívajúcimi AI aplikácie. To umožňuje diskom podporovať na rozdiel od konkurenčných diskov až dvakrát viac kanálov s aplikáciami AI (16 AI kanálov/32 AI streamov) a sú pripravené aj pre budúce dohľadové systémy novej generácie pri nepretržitom vývoji s možnosťami Deep Learning a vylepšenou analýzou dát.

Cena a dostupnosť

Produkty pre dohľadové kamerové systémy Western Digital Purple sú dostupné prostredníctvom autorizovaných distribútorov a resellerov. Doporučená koncová cena začína na  399 USD pre 10 TB (model #WD101PURZ) a 479 USD pre 12TB (model #WD121PURZ). Nové pevné disky doplňujú nedávno uvedené microSD karty Western Digital Purple™.

[1] IDC Worldwide Hard Disk Drive 2017-2022 Odhad vývoja, Máj 2018, Doc #US43766218