Toto bola zatiaľ slabá stránka aplikácie.

Vývojári prichádzajú s novou funkciou a tou je end-to-end šifrovanie aj v prípade, že zálohu exportujete na cloudové úložisko Google Disk alebo Apple iCloud. Web ghacks.net prišiel s ukážkou, ako to bude vyzerať. Aktuálne to funguje tak, že zálohy nie sú chránené a samotná aplikácia na to aj upozorňuje. Komunikácia zostáva šifrovaná, takisto aj vaše dáta v mobile.

Novinkou je teda zašifrovanie aj záloh vašim privátnym kľúčom naviazaným na dané zariadenie. WhatsApp o tom informuje aj na svojej stránke. Zatiaľ ale nie je jasné, či pôjde o funkciu naviazanú na jedno zariadenie. Z princípu end-to-end šifrovania a uloženia šifrovacieho kľúča na základe vášho hesla, by malo byť na viazané na jedno zariadenie. Iba ak by sa dal šifrovací kľúč migrovať medzi zariadeniami. Vtedy by bolo možné túto ochranu rozšíriť aj pri zmene smartfónu.

Keď heslo zabudnete, zálohu nebudete môcť obnoviť. Princíp tohto typu šifrovania je v uskladnení šifrovacieho kľúča u vás. Teda ani WhatsApp nemôže obnoviť vaše dáta a nefunguje ani systém tzv. Stratil som heslo. V takýchto prípadoch je možný reset ale prídete o možnosť obnoviť dáta. Podobne to funguje aj na šifrovaní BitLocker. Disk sa dá použiť, aj keď k nemu neviete heslo. Ale treba ho celý naformátovať a teda zmazať. K údajom sa už nedostanete.

Na ochranu dát používa aplikácia šifrovací kľúč s dĺžkou 64 bitov. Nová funkcia bude dostupná v najbližšej aktualizácii aplikácii a nájdete ju v menu Nastavenia – Chaty – Zálohovanie chatov – Záloha chránená šifrovaním v koncových zariadeniach

whatsapp encryption schemeZdroj: WhatsApp
Doteraz používaný spôsob šifrovania
whatsapp encryption schemeZdroj: WhatsApp
Nový spôsob šifrovania vašej zálohy

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.