Internet je plný nástrah.

Je preto potrebné mať oči na stopkách a pozorne sledovať, kde a na aké odkazy klikáte. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. To platí aj na prvý pohľad lákavé ponuky, ktoré vás zaradia do zlosovania o atraktívne výhry alebo ponúkajú rôzne iné benefity.

WhatsApp sa s podobnými praktikami podvodníkov stretáva niekoľko rokov. Prostredníctvom platformy je preposielané množstvo podvodných správ, ktoré vás po ich otvorení môžu obrať o osobné údaje a v horšom prípade aj o nemalé finančné prostriedky.

Podvodníci zneužívajú známe značky a spoločnosti, čo ľudí oberá o ostražitosť pri otváraní externých odkazov, pretože sa spoliehajú na vierohodnosť originálnej značky. Častokrát si používatelia ani nevšimnú, že sa nenachádzajú na stránke, na ktorú chceli byť pôvodne presmerovaní. Pozornému používateľovi by pritom neušlo, že URL adresa určite nepatrí známej značke alebo spoločnosti. 

Odkazy používateľov presmerujú na rôzne podvodné stránky, ktoré pod prísľubom výhry vylákajú od používateľov osobné údaje alebo dokonca údaje o platobnej karte, po čom hrozí jej zneužitie. Podvodníci doteraz tieto praktiky používajú aj pod hlavičkou Slovenskej pošty. Tomuto problému sme sa viac venovali v tomto článku.

V piatok 12. marca sme v redakcii zaznamenali podvodnú ponuku aj pod logom Adidas, ktorá sľubuje pri príležitosti 70. výročia spoločnosti tenisky zadarmo. Hneď v úvode je vidieť, že stránka nepatrí spoločnosti Adidas. Dizajn správy však môže pri letmom pohľade klamať, keďže priamo v texte je uvedená aj originálna stránka spoločnosti Adidas – www.adidas.com.

WhatsApp Adidas podvod

K údajnému získaniu topánok Adidas sa pritom stačí zúčastniť “ obyčajného losovania„. Pre vyvolanie väčšieho napätia je po otvorení stránky dokonca spustená časomiera, ktorá má prinútiť používateľa ihneď konať. Po istej výhre sa zobrazí oznam o potrebe jej zdieľania prostredníctvom WhatsAppu, aby ste si na údajnú výhru mohli nárokovať. Nárokovanie výhry je podľa popisu prinajmenšom zvláštne.

O podozrivom pôvode stránky napovedá aj čierny riadok s logom Adidas, v ktorom sú všetky položky nefunkčné. To znamená, že sa nedostanete do ponuky, košíka a ani nedokážete použiť vyhľadávanie.

Odporúčame preto na tieto a podobné linky neklikať a nezdieľať ich. 

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.