V aplikácii sa objavila vážna chyba v ochrane osobných údajov.

Za ostatné roky sa komunikačná aplikácia WhatsApp sústredila na zvyšovanie bezpečnosti a pridávanie veľkého množstva užitočných funkcií. Aj napriek tomu, že spoločnosti nemožno uprieť snahu mať všetko pod kontrolou, z času na čas sa objaví nejaká nepríjemná chyba, ktorá všetko skomplikuje. Tentokrát sa týka ochrany osobných údajov.

Pokým používatelia majú neraz obavy o svoje osobné údaje, tak je potrebné poznamenať, že aj systém Android používa mechanizmy, ktoré zabraňujú neželanému nahrávaniu zvuku alebo obrazu, čím chráni ich súkromie. Najnovšie zistenia však odhaľujú jeden problém. Na základe nich sa zdá, že WhatsApp má chybu v ochrane súkromia, ktorá je tak trochu zvláštna. Vyplýva to z tweetu inžiniera Foada Dabiriho priamo zo spoločnosti Twitter, ktorý zistil, že aplikácia WhatsApp pre Android neustále pristupuje k mikrofónu telefónu, aj keď aplikáciu nepoužíva.

V systéme Android aplikácie, aby mohli pristupovať k mikrofónu alebo fotoaparátu, musia o to požiadať. Pri aplikácii WhatsApp umožňujúcej videohovory toto povolenie pravdepodobne udelili takmer všetci jej používatelia, čím narastá riziko možného zneužitia

V tomto prípade najväčšie znepokojenie môže pochádzať práve z neustále aktívneho mikrofónu na pozadí, avšak ťažko odhadnúť, do akej miery sa dajú takto “zachytávané” informácie aj reálne zneužiť. Všetko je našťastie postavené iba do teoretickej roviny, čiže chyba by mohla hackerom „iba“ umožniť počúvať rozhovory používateľov aplikácie. Bežní používatelia tak môžu zostať pokojní.

Spoločnosť WhatsApp sa síce k problému nevyjadrila, ale je viac ako isté, že jeho oprava je na ceste.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.