Nový štandard je pripravený na svoje nasadenie.

Správy o Wi-Fi 7 siahajú až do roku 2019, keď sa začali objavovať prvé špecifikácie a informácie o možnostiach, ktoré prinesie. Dobrou správou však je, že štandard Wi-Fi 7 je konečne pripravený na nasadenie, o čom združenie WiFi Alliance informovalo počas prebiehajúceho CES 2024 v Las Vegas. Aj napriek počiatočnému nadšeniu je potrebné hneď na začiatku podotknúť, že výhody Wi-Fi 7 sú obmedzené, najmä v Európe .

Nový Wi-Fi štandard 802.11be prináša širšie pásmo 6 GHz, viaclinkovú prevádzku a ďalšie funkcie. Nakoľko boli práce na štandarde Wi-Fi 7 ukončené, tak spoločnosti ako napríklad Broadcom, Commscope Ruckus, Intel, Maxlinear, Mediatek a Qualcomm môžu začať s testovaním svojich vlastných riešení, ktoré budú tento štandard využívať. V každom prípade je zrejmé, že práve tieto spoločnosti budú medzi prvými, ktoré Wi-Fi 7 nasadia.

WiFi

Taktiež je viac ako isté, že počas výstavy CES bude predstavených viacero produktov, ktoré priamo súvisia s Wi-Fi 7. Zároveň sa dozvedáme, že tento nový štandard sa snažia využiť aj netradiční výrobcovia routerov, ako napríklad spoločnosť Acer, ktorá má v pláne vstúpiť na európsky trh s vlastnými zariadeniami.

Medzi najväčšie výhody štandardu Wi-Fi 7 je využívanie šírky kanálov na úrovni až 320 MHz, čo je dvojnásobok v porovnaní s Wifi 6E. Najväčším problémom však je, že v Európe je možné použiť iba jeden z týchto kanálov. 

Zároveň je možné, že štandard Wi-Fi 7 nájde svoje uplatnenie predovšetkým na verejných priestranstvách s vysokou hustotou zariadení. Je však málo pravdepodobné, že oproti Wi-Fi 6E prinesie nejaké zásadné výhody pre domácnosti. Dokonca aj najväčšia zmena Wi-Fi 7, zavedenie 6 GHz pásma, je už implementovaná pri Wifi 6E.

Zdroj: Notebookcheck

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.