WiFi Aliancia a Asociácia štandardov IEEE spravili v krátkom čase veľa zásadných rozhodnutí.

Či boli správne, ukáže až čas. Nedávno k takému rozhodnutiu patrilo aj zjednodušenie označovania. To znamená, že napríklad 802.11n sa odteraz označuje ako WiFi 4, 802.11ac je WiFi 5 a 802.11ax je WiFi 6. Z technologického hľadiska je však možno ešte dôležitejšia skutočnosť, že IEEE už začala vyvíjať technológiu WiFi 7 a to aj napriek tomu, že ešte ani verzia WiFi 6 nie je zatiaľ príliš rozšírená.

WiFi 7 bude však brať do úvahy skutočnosť, že video bude v nadchádzajúcich rokoch dominantným typom prenosu. Okrem toho sa očakáva, že prenosové rýchlosti WiFi sa budú v interiéri výrazne zvyšovať. Malo by sa tak stať hneď potom, ako sa smartfóny s podporou 5G dostanú do bežnej prevádzky.

Táto skutočnosť bude vyvolaná ako následná reakcia na vysoké mobilné rýchlosti dosiahnuté 5G smartfónmi v exteriéri, pričom mobilná 5G rádiová vlna sa cez steny dostane iba veľmi ťažko. Používateľ by tak pri používaní smartfónu v interiéri pociťoval pokles prenosovej rýchlosti. Práve tento problém by mala vyriešiť siedma generácia WiFi.

Keďže väčšina mobilných dát je prenášaná WiFi zariadeniami pripojenými k prístupovým sieťam, nové spôsoby používania vedú k vývoju novej verzie štandardu WiFi známeho ako 802.11be Extremely High Throughput (EHT) alebo WiFi 7

Zjednodušene povedané, WiFi 7 možno považovať za to, čo by sme získali, keby sme aplikovali požiadavky technológie 5G na WLAN. Očakáva sa, že WiFi 7 sa stane nevyhnutnou technológiou pre 5G obsah a presmeruje prenos 5G do systému WiFi. Poskytovatelia mobilných, pevných a káblových sietí už používajú WiFi ako rozšírenie alebo alternatívu k mobilným telefónom z dôvodu relatívne nízkych nákladov na pripojenie.

Vďaka vývoju sofistikovaných technológií, ako sú videozáznamy s veľmi vysokou kvalitou až 8K Ultra High Quality (s rozlíšením 7680 × 4320 pixelov alebo štyrikrát toľko pixelov ako 4K televízia a 16-krát toľko ako 1080p TV) a VR s vysokým rozlíšením (Virtuálna realita) alebo AR (Rozšírená realita), priepustnosť na osobu sa zvýši až na stovky gigabajtov. 

Názov WiFi Extremely High Throughput však hovorí za všetko.

Zdroj: ElectronicSpecifier

Prečítajte si aj:

Wi-Fi dostane zrozumiteľnejšie označovanie verzií. Už žiadne 802.11 a/b/g/n/ac

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.