Štandard WiFi 6 je stále na začiatku a v súčasnosti ho podporuje iba niekoľko zariadení.

Technológia však napreduje každým dňom a už sa nejaký čas pripravuje ďalšia generácia, o čom sme informovali v samostatnom článku ešte v septembri 2019. Uvádza sa, že teoretická maximálna prenosová rýchlosť WiFi 7 môže dosiahnuť 30 Gbps, čo je trojnásobok maximálnej rýchlosti 9,6 Gbps pre WiFi 6. V porovnaní so súčasným bežným protokolom bezdrôtového prenosu WiFi 5 (802.11 ac) je nový WiFi 6 (802.11 ax) nielen o 40% rýchlejší, ale tiež spotrebuje menej energie. Routery využívajúce protokol WiFi 6 môžu podporovať pripojenie viacerých zariadení súčasne.

Okrem toho podporujú najnovší bezpečnostný protokol WPA3, ktorý je aj pre hackerov náročné prelomiť. Pokiaľ ide o súčasnú úroveň technologického rozvoja, WiFi 6 by sme mohli označiť za takmer dokonalý štandard.

WiFi 7 má však stále čo vylepšovať. Norma 802.11 je vo vývoji. Vieme, že technológia MU-MIMO predstavená technológiou WiFi 6 podporuje až 8 dátových tokov, ktoré fungujú súčasne. V tomto zmysle bude WiFi 7 predstavovať technológiu CMU-MIMO, ktorá podporuje až 16 dátových tokov.

Okrem tradičných pásiem 2,4 GHz a 5 GHz bude WiFi 7 podporovať aj frekvenčné pásmo 6 GHz. Všetky tri frekvenčné pásma môžu pracovať súčasne.

WiFi 6 (802.11 ax) v súčasnosti používa metódu modulácie signálu 1024-QAM. A WiFi 7 používajúci štandard 802.11 bude aktualizovaný na metódu modulácie signálu 4096-QAM. Nie je preto prekvapujúce, že táto technológia dosiahne teoretickú rýchlosť až 30 Gbps.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Prečo čistiť vzduch doma a v kancelárii aj od vírusov a ako to robíme my v redakcii

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.