Windows 10 rástol enormným spôsobom v počte inštalácií, no nestačilo na to, aby prekonal „okrúhlu“ hranicu.

Hodnota, ktorá sa uvádza podľa štatistík, je 9,96%. Také sú výsledky meraní podľa servera NetMarketShare.com.

NetMarketShare_nowat

Windows 10 bol v prvých 30 dňoch nainštalovaný na viac ako 75 mil. počítačoch a po 10 týždňoch sa dostal na hranicu 110 miliónov. Aspoň také sú zatiaľ posledné známe výsledky. Microsoft očakáva, že počet inštalácii dosiahne 1 miliardu v priebehu 2-3 rokov. Do tohto ale počíta nielen počítače ale aj smartfóny, konzoly a iné zariadenia.

os_market_share_december_2015_nowat

Operačný systém mal 9%-tný podiel na trhu už v novembri minulého roku a v decembri získal 0,06% podiel. Je teda jasné, že najväčší rast bol v prvom mesiaci, neskôr už išlo len o nárast jedného percentuálneho bodu za mesiac. December bol teda svojím výsledkom „najslabší“ mesiac.

Microsoft sa bude snažiť aj naďalej o rast systému, najviac u používateľov od verzie Windows 7. Tých sa bude snažiť motivovať čo najviac, no je pravda, že mnohých neustále pripomínanie k prechodu na nový systém otravuje.
Prognózy hovoria aj o postupnom páde podielu Windows 7, no neočakáva sa jeho pokles pod 50% ešte v tomto roku.

StatCounter_nowat

Komentár touchIT

Silných prvých 30 dní je pochopiteľných. Používatelia boli motivovaní vyskúšať nový systém. „Insideri“ chceli mať oficiálny a nazvime to odladený systém čím skôr. Vlna pomaly utíchla a je zaujímavé, že ani predvianočné obdobie nevytvorilo príliš veľkú silu na trhovom podiely tohto systému. Predpokladáme, že vlna nových inštalácií a podielu na trhu stúpne pred koncom bezplatnej možnosti prejsť na tento systém.

Zdroj: VentrureBeat

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.