Operačný systém Windows 10 oslavuje jeden rok od svojho uvedenia.

Teda, oslavoval ho na prelome júla a augusta. V danom termíne skončila ponuka bezplatnej inovácie a Microsoft následne uvoľnil na trh veľkú aktualizáciu. V minulosti by mala prívlastok Service Pack, po novom sa nazýva Anniversary Update.

Aktualizácia prináša operačnému systému viacero noviniek a vylepšení. Microsoft konečne sprístupnil dlho sľubované rozšírenia pre prehliadač Microsoft Edge a takisto uvoľnil novú systémovú aplikáciu Skype, ktorá je integrálnou súčasťou Windows 10. Noviniek je viacero, avšak výrazné zmeny nečakajte. Microsoft sa zameral najmä na optimalizáciu používateľského rozhrania, zážitku a ďalších drobností.

Windows Ink je najvýraznejšou novinkou

Microsoft už počas konferencie Build 2016 prezentoval svoju novú platformu Windows Ink. Tá je navrhnutá pre pohodlnejšie používanie stylusu. Hoci toto príslušenstvo dnes používa pravdepodobne iba minimum používateľov, Microsoft je presvedčený, že spojenie pera a počítača je logické rozhodnutie. Obhajuje ho aj štatistikou – pero využíva podľa Microsoftu viac ako 72 % používateľov každý deň, a to aspoň po dobu jednej hodiny. 32 % používateľov ho používa viac ako 3 hodiny. Predpokladáme, že ide o klasické pero a nie stylus, ale Microsoft považuje skombinovanie pera a počítača za dobrý nápad. Práve Windows Ink má prezentovať silu tohto spojenia.

Pokiaľ používate stolný počítač alebo zariadenie bez dotykovej obrazovky, novú funkciu si v ponuke operačného systému ani nevšimnete. V prípade konvertibilných tabletov a ďalších zariadení s podporou stylusu pribudne nová ikonka v lište v pravom dolnom rohu. Jej stlačením sa aktivuje nový bočný panel, ktorý funguje ako úvodné centrum pre Windows Ink. Obsahuje odkazy na systémové aplikácie s podporou pera – rýchle poznámky, nový jednoduchý skicár (je to iná aplikácia ako Skicár, ktorý poznáme už z predchádzajúcich verzií systému Windows) a snímka obrazovky s možnosťou pridania poznámky či jej pokreslenia. Windows Ink panel takisto obsahuje skratky na ďalšie Windows aplikácie, ktoré pero využívajú, ako je OneNote, Mapy, prehliadač Edge a ďalšie. Taktiež vám odporučí iné kompatibilné aplikácie z Obchodu, ktoré ešte nemáte vo vašom počítači nainštalované a profitujú z používania stylusu. V prípade stylusov, ktoré majú na mieste gumy umiestnené tlačidlo, si môžete prispôsobiť, aké akcie má stlačenie tlačidla vykonať.

Windows Ink je najvýraznejšia novinka veľkej aktualizácie. Zatiaľ ju však ocení iba časť používateľov

Windows Ink je najvýraznejšia novinka veľkej aktualizácie. Zatiaľ ju však ocení iba časť používateľov

V redakcii už takmer tri mesiace používame výborný tablet HP Spectre x2, ktorý považujeme za to najlepšie, čo je aktuálne na trhu dostupné v segmente konvertibilných Windows tabletov. Stylus sme však doteraz nepoužívali, jediná interakcia s ním bola práve počas testovania funkcie Windows Ink. Nedá sa povedať, že by táto funkcia zmenila náš názor na toto príslušenstvo – určite sa na svete nájdu používatelia, ktorí radi používajú stylus, my v tom zatiaľ nevidíme zmysel. Možno na občasné kreslenie alebo pri tvorbe poznámok áno, ale väčší prínos dotykového pera vidíme v prípade smartfónov, ako je Samsung Galaxy Note 7. Faktom je, že písanie poznámok na počítači nám ide oveľa rýchlejšie použitím klávesnice. Pomocou pera sa síce dobre pripomienkujú dokumenty a obrázky, avšak takéto využitie ocenia iba určité povolania.

Na nových aplikáciách, ktoré sú určené pre Windows Ink, však oceňujeme, že podporujú aj kreslenie prstom. Stylus totiž nie je základnou výbavou všetkých kompatibilných zariadení a na veľmi zriedkavé pokreslenie obrázka si vystačíte s vaším prstom, čo chválime. Nové aplikácie takisto ponúkajú niekoľko typov nástrojov na kreslenie a užitočné digitálne pravítko, vďaka ktorému budú nakreslené čiary rovné, aj keď ich budete robiť roztraseným prstom.

Microsoft v rámci prezentácie novej platformy ukázal aj ďalšie možnosti využitia. Pomocou stylusu označíte vybrané časti dokumentu vo Worde alebo zmažete vybrané slová, či celé odstavce. Alebo si spojíte dva body v aplikácii Mapy, a tá vám povie, ako sú od seba vzdialené, prípadne si aktivujete navigáciu medzi nimi. Toto nám však počas testovania nefungovalo, čo môže byť aj chyba na našej strane. Windows Ink podporuje aj priame prepojenie s asistentkou Cortana, takže písanú pripomienku s dátumom automaticky zaznačí do kalendára ako udalosť. Cortana však na Slovensku nefunguje, jediným riešením je používanie systému s nastavením regiónu v zahraničí.

Digitálne pravítko je super. Funguje aj bez použitia stylusu, vystačíte si s prstom

Digitálne pravítko je super. Funguje aj bez použitia stylusu, vystačíte si s prstom

Rozšírenia pre Microsoft Edge a integrácia Windows Hello

Druhou najvýraznejšou novinkou je podľa nás podpora rozšírení pre Microsoft Edge. Faktom je, že bez tejto funkcie si dnes používanie internetového prehliadača nevieme predstaviť. Výhodou Edgu je, že je to systémová aplikácia a je pomerne dobre optimalizovaná. Na rozdiel od Google Chrome, ktorý je v poslednej dobe naozaj nenásytný. Prejavuje sa to aj lepšou výdržou batérie, Microsoft udáva až o 70 % dlhšiu výdrž, ale toto marketingové tvrdenie treba brať s rezervou.

Rozšírenia pre Edge sú na papieri pekná vec, prax je bohužiaľ o trochu horšia. Aktuálne je v ponuke obchodu iba niekoľko rozšírení. Hoci obľúbené služby ako AdBlock, LastPass alebo Pocket nechýbajú, Microsoft v tomto smere stále zaostáva za konkurenciou. Snáď sa situácia časom zlepší a rozšírenia pre Edge nedopadnú rovnako ako aplikácie pre Windows Phone.

Podpora rozšírení v prípade prehliadača Edge doteraz chýbala

Podpora rozšírení v prípade prehliadača Edge doteraz chýbala

Microsoft do svojho prehliadača zabudoval aj podporu webových notifikácií, ktoré sa po novom zobrazujú v Centre akcií (všimnite si, že ikonka sa posunula do pravého spodného rohu). Kompatibilné webové stránky vám teda môžu posielať notifikácie, rovnako ako to funguje v Chrome.

Rovnako pribudla podpora technológie Windows Hello pre vybrané webové stránky (ak surfujete pomocou prehliadača Edge) a takisto aplikácie. V praxi to znamená, že sa do danej služby prihlásite naskenovaním tváre, ak máte počítač s kamerou Intel RealSense, prípadne snímačom odtlačkov prstov. Nemusíte manuálne zadávať heslo. Problém je, že tieto komponenty nie sú bežnou súčasťou dnešných počítačov, nájdete ich iba v niektorých zariadeniach. A pokiaľ používate správcu hesiel, ten vás prihlási rýchlejšie ako počítač overí vašu biometriu. Čiže opäť ide o funkciu, ktorej integrácia je fajn a chválime ju, praktické využitie však ostáva diskutabilné.

Nová aplikácia pre Skype

Konečne! Microsoft vytvoril systémovú aplikáciu pre Skype, ktorá reálne funguje. Pôvodná Windows aplikácia pre Windows 8 bola postačujúca, s uvedením Windows 10 ju však Microsoft zrušil a nahradil 2 ÷ 3 samostatnými miniaplikáciami. Ich používanie bolo nepohodlné a trochu nepraktické, takže chválime, že Anniversary Update prináša všetky Skype funkcie v jednom balení. Nová aplikácia má pekné rozhranie, je intuitívne a funguje bez problémov.

Nová systémová aplikácia Skype je pekná a intuitívna

Nová systémová aplikácia Skype je pekná a intuitívna

Cortana a ďalšie funkcie, ktoré u nás nie sú dostupné

Microsoft vylepšil aj svoju virtuálnu asistentku Cortana. Ako už bolo spomenuté, podporu slovenčiny Anniversary Update nepriniesol, takže ak chcete túto funkciu používať, musíte s ňou komunikovať v cudzom jazyku a nastaviť si región systému na niektorú z krajín, kde je funkcia dostupná.

Cortana vo všeobecnosti zvláda viacero povelov. Prehrá vám hudbu, nastaví pripomienku a dokáže čítať aj to, čo píšete rukou do poznámok. Integráciu s platformou Windows Ink sme už spomínali. Šikovná funkcia je zrkadlenie notifikácií z telefónu na monitore počítača. Túto funkciu podporujú Windows telefóny a Android zariadenia s nainštalovanou aplikáciou Cortana. Teoreticky ju môžete využívať aj vy, ak si nastavíte počítač a Windows telefón na región s Cortanou, resp. získate inštalačný súbor pre Android aplikáciu. Z obchodu Google Play si Cortanu na Slovensku nestiahnete. Z webu APKMirror však áno.

Miernej kozmetickej zmeny sa dočkala ponuka Štart

Miernej kozmetickej zmeny sa dočkala ponuka Štart

Verdikt

Windows 10 Anniversary Update je fajn aktualizácia. Oceňujeme jednoduchší proces inštalácie v porovnaní s predchádzajúcimi verziami systému Windows 10. Hoci, na internete nájdete sťažnosti ľudí, ktorým neprebehla aktualizácia správne alebo mali problém s ovládačmi. V našom prípade prebehlo všetko v poriadku na viacerých počítačoch, ale výnimka sa vždy nájde.

Nové funkcie a vylepšenia sú užitočné. Pre väčšinu používateľov však bude Anniversary Update hlavne o tom, že sa ikonka Centra akcií posunula úplne doprava v pravej spodnej lište a že ponuka Štart najnovšie zobrazuje výpis všetkých aplikácií. Nemusíte teda klikať na položku Všetky aplikácie, všetko sa zobrazí hneď po otvorení ponuky Štart. Takýchto kozmetických detailov je viac a všimnete si ich aj v ponuke s nastaveniami alebo v tabletovom režime, ktorý opäť vypisuje všetky aplikácie v rovnakom zozname, ako tomu bolo vo Windows 8.

Pre úplnosť dodajme, že Windows 10 Anniversary Update obsahuje aj natívnu podporu linuxového príkazového riadku Bash. Ten si však treba najskôr manuálne aktivovať. Ako na to, ale aj zopár ďalších užitočných rád, prinášame v samostatnom článku s tipmi a trikmi pre Windows 10 Anniversary Update.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit