Takmer nikto ich nechce, no fetiš okolo super rýchlych a problémových aktualizácií pokračuje.

A to sa Microsoft chystal na zmenu frekvenciu, s akou bude aktualizovať, rozumej modifikovať a neustále niečo v systéme meniť. Systém, kedy sa na jar objaví hlavná aktualizácia a na jeseň menšia, sme už zažili viackrát.

V prvom prípade je tak veľká a zásadná, že nemá zmysel ju robiť po súboroch. Stiahnete rovno celé ISO systému. Na jeseň nebude zmena tak dramatická a stiahne sa klasická kumulovaná záplata.

Už v tomto štádiu to malo znamenať, že by sa frekvencia veľkých systémových zásahov zredukovala na jeden ročne. To sa pravdepodobne nenaplní. Vízia, ktorú Microsoft má, sa nazýva Windows Feature Experience Pack. Ide o spôsob, kedy budú doplnkové aktualizácie oddelené od hlavného prúdu záplat cez Windows Update.

Hoci je treba podotknúť, že WFEP bude pracovať na rovnakej aktualizačnej technológii. Otázkou teda zostane, ako často sa budú používateľom zobrazovať novinky, o ktoré nestoja a koľko s nimi bude problémov. To napriek zohľadnenia, že ich dá firma akosi „bokom“ a omylom si tieto aktualizačné balíky nestiahnete s kritickými záplatami vo Windows Update.

Windows 10, ktorý firma chápe ako službu príliš zahlcuje používateľov. To by bola len jedna stránka problému. Podľa magazínu Computerworld majú pre časté aktualizácie pochybnosti aj IT administrátori. Vydávanie veľkých aktualizácií každé dva roky by postačovali 17 % administrátorom, až 75 % administrátorov si myslí, že aktualizovanie raz za rok alebo raz za dva roky by bolo plne postačujúce.

Mary Jo Foley sa v magazíne ZDNet vyjadrila, že Windows Feature Experience Pack je už aktuálne dostupný pre insiderov Windows 10. Získajú ho vo vydaní 20H2 build 19042.662.

Zdroj: ZDNet

Prečítajte si aj:

Aktualizácie pre Windows 10 zistíte aj z nástroja PowerShell

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.