Funkcia bude prospešná, no aktuálne vás na problémy s diskom aj tak upozorní BIOS.

Využiť môžete špecializovaný softvér na monitorovanie stavu disku. Samsung dodáva k svojím diskom softvér Magician, ktorý takisto sleduje stav disku, tu konkrétne SSD modelov.

Podľa servera WinAero je v zostane Windows 10 Build 20226, teda opäť pre Insiderov, nová funkcia. Nepotrebujete samostatný softvér na monitorovanie S.M.A.R.T. funkcie disku. Podľa obrázka pod článkom to vyzerá zatiaľ na jednoduché integrovanie a oznámenie potenciálnych problémov. Toto bude používateľom stačiť. Každý, kto potrebuje detailnejšie štatistiky, má možnosť využiť iný program, napríklad HDDScan.

windows ssd health status

Rozdielom je tiež to, že mnoho počítačov používa SSD disky a tie vyžadujú iný prístup k monitorovaniu. Funkcia bude sledovať abnormality NVMe SSD diskov. Keďže tu nie je problém s pomalým roztočením platne alebo inými špecifikami platnými pre klasické HDD, treba k tomu pristupovať inak.

Operačný systém tak napríklad rovnomerne zaťažuje diskové bunky a zapisuje dáta do rôznych častí, aby sa zabránilo nadmernému opotrebovaniu. Aj preto je nezmysel SSD disky defragmentovať. Iba zvyšujete počet zápisov na tento disk.

Tak, ako pri mnohých funkciách zo zostáva pre testerov, nie je jasné, v ktorej verejnej aktualizácii sa nová vlastnosť objaví.

windows ssd health status

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Windows 10 prinesie herného správcu úloh

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.